clear sky
25°C
28.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Da CELA KUHINJA zamiriše - Začini koji su NEOPHODNI u PRAZNIČNO vreme, jedan od njih REŠAVA loš ZADAH

17.12.2023. 16:11
Piše:
Srbija Danas
loš zadah
loš zadah / Izvor: Shutterstock

Začini su tu da svakom jelu daju bolji ukus i učine ga još posebnijim. Uz to, oni su veoma zdravi i imaju razne pogodnosti, koje dobro utiču na organizam. Treba samo paziti kom jelu dodajete koji začin.

 Karanfilić, đumbir, korijander, muškatni oraščić, aleva paprika, vanila i cimet. To su tipični praznični začini koji se često koriste u kolačima ili napicima , a mogu da preporode i zaštite celo telo od bolesti.

Kao i sa ostalim stvarima u kuhinji, ne treba ni preterivati ni u začinima. Prevelika količina može upropastiti ukus samog jela, umesto da ga ulepša.

Ukoliko se ORASI i JABUKE UBUĐAJU odmah ih bacite, ali ove NAMIRNICE možete jeste čak i ako imaju PLESNI po SEBI - Ali pod 1 USLOVOM!buđ

Ukoliko se ORASI i JABUKE UBUĐAJU odmah ih bacite, ali ove NAMIRNICE možete jeste čak i ako imaju PLESNI po SEBI - Ali pod 1 USLOVOM!

Potopila je STOPALA u smesu sa vodom i tri sastojka koja PODSTIČU CIRKULACIJU - Rešava problem neprokrvljenostisoda bikarbona

Potopila je STOPALA u smesu sa vodom i tri sastojka koja PODSTIČU CIRKULACIJU - Rešava problem neprokrvljenosti

začini
začini / Izvor: Profimedia

 Karanfilić

 Koristi se zgnječen ili kao sušeni cvetni pupoljak. Često se nalazi u medenjacima, kuvanom vinu i punču. Divno mirisan, jača stomak, smanjuje nadimanje i dijareju. Zahvaljujući sastojku eugenolu - karanfilić može čak i da smanji zubobolju kada se žvaće i spada u najbolje prirodno sredstvo protiv zubobolje.

 Đumbir

Prvobitno se nalazio u Aziji, ali se sada uzgaja i u Evropi. Ima jak ukus i zagreva nepca. Jednostavno rečeno, deluje kao aspirin. Kolačić od đumbira bi stoga mogao pomoći u ublažavanju bolova ili inhibiranju upale. Kardamon, bliski srodnik đumbira, odgovoran je za začinjen, slatki i slani ukus medenjaka. Stari Rimljani su koristili đumbir da izleče presedanje - on pomaže varenju i takođe je generalno efikasan protiv belog luka ili lošeg zadaha.

Muskatni oraščić

Samleven i pečen u medenjake, smiruje i harmonizuje. Muskatni oraščić je predivan božićni začin koji treba koristiti štedljivo zbog njegovog jakog ukusa.

Aleva paprika

Koristi se kao prah ili bobice, nije samo fini božićni začin za pečene jabuke ili kolače. Takođe mnogim drugim jelima daje dodatnu ukusnu aromu. Aleva paprika takođe sadrži eterična ulja koja pomažu varenju i ublažavanju nadimanja. Kod stresa i nervoze, aleva paprika može da umiri i ima još dosta toga što leči slatka mlevena paprika.

Cimet

cimet
cimet / Izvor: Profimedia

 Praznik ne bi bio praznik bez cimeta. Kolačići sa cimetom, vafli sa cimetom...sve je to oplemenjeno cimetom. Cimet se dobija iz unutrašnjeg sloja kore zimzelenog drveta cimeta. Njegov opčinjavajući miris pozitivno utiče na nivo serotonina.

Srbija Danas/Sensa/M.L.