НИЈЕ ВАМ НЕОПХОДНА БАШТА: Засадите укусан парадајз у саксију, а ЕВО и шта вам је све потребно за његов узгој
Ову освежавајућу биљку, идеалну за лето, можете да узгајате и у случају да немате велику башту.
Парадајз важи за један од најомиљенијих плодова које можете гајити код куће, и то с пуним правом. Његов богат, пун укус тешко се може упоредити с оним из супермаркета.
Добра вест је да за свеж, домаћи парадајз није нужна велика површина земље. Уз адекватне услове, као што су сунце, квалитетан супстрат, довољан простор и пажљиво заливање успешна берба могућа је и из саксије.
Време садње игра кључну улогу у успеху овог подухвата. У случају да парадајз садите на тераси, пратите температуре, јер ноћне не би требало да падају испод 10–12°Ц, док би дневне требало да прелазе 18–20°Ц.
Идеално време за садњу је најчешће након 1. маја, када се стабилизују топли услови.
Парадајз захтева минимум 6 до 8 сати директног сунчевог зрачења дневно, јер без тога, плодови ће изостати. Зато, уколико ваша тераса није осунчана, можда је боље да размислите о некој другој биљци.
Земљиште мора бити топло, растресито и богато хранљивим материјама. Користите искључиво квалитетан супстрат намењен за саксијско гајење, никако баштенску земљу.
У овом периоду године, касно је за сејање парадајза из семена, али расада има у изобиљу на пијацама и у расадницима. Предност дајте раним сортама које сазревају за око 60 дана и које не расту превише у висину. Ако садите младу биљку (расад), посадите је дубље, све до првих листова, те тако ће развити додатно корење, што ће допринети снази и стабилности биљке.
За узгој у саксијама бирајте компактне, тзв. детерминантне или полудетерминантне сорте које расту у форми грма. Постоје и патуљасте или тзв. "патио" сорте, посебно развијене за урбане услове и мање просторе.
Саксије морају бити дубоке најмање 12 цм, али већа запремина увек значи бољу подршку биљци. Јефтина и ефикасна решења попут пластичних кофа од 5 литара могу бити сасвим довољна, уз обавезно бушење дна за добру дренажу.
Користите супстратну земљу која је лагана, прозрачна и погодна за добар проток воде и хранљивих материја.