NIJE VAM NEOPHODNA BAŠTA: Zasadite ukusan paradajz u saksiju, a EVO i šta vam je sve potrebno za njegov uzgoj
Ovu osvežavajuću biljku, idealnu za leto, možete da uzgajate i u slučaju da nemate veliku baštu.
Paradajz važi za jedan od najomiljenijih plodova koje možete gajiti kod kuće, i to s punim pravom. Njegov bogat, pun ukus teško se može uporediti s onim iz supermarketa.
Dobra vest je da za svež, domaći paradajz nije nužna velika površina zemlje. Uz adekvatne uslove, kao što su sunce, kvalitetan supstrat, dovoljan prostor i pažljivo zalivanje uspešna berba moguća je i iz saksije.
Vreme sadnje igra ključnu ulogu u uspehu ovog poduhvata. U slučaju da paradajz sadite na terasi, pratite temperature, jer noćne ne bi trebalo da padaju ispod 10–12°C, dok bi dnevne trebalo da prelaze 18–20°C.
Idealno vreme za sadnju je najčešće nakon 1. maja, kada se stabilizuju topli uslovi.
Paradajz zahteva minimum 6 do 8 sati direktnog sunčevog zračenja dnevno, jer bez toga, plodovi će izostati. Zato, ukoliko vaša terasa nije osunčana, možda je bolje da razmislite o nekoj drugoj biljci.
Zemljište mora biti toplo, rastresito i bogato hranljivim materijama. Koristite isključivo kvalitetan supstrat namenjen za saksijsko gajenje, nikako baštensku zemlju.
U ovom periodu godine, kasno je za sejanje paradajza iz semena, ali rasada ima u izobilju na pijacama i u rasadnicima. Prednost dajte ranim sortama koje sazrevaju za oko 60 dana i koje ne rastu previše u visinu. Ako sadite mladu biljku (rasad), posadite je dublje, sve do prvih listova, te tako će razviti dodatno korenje, što će doprineti snazi i stabilnosti biljke.
Za uzgoj u saksijama birajte kompaktne, tzv. determinantne ili poludeterminantne sorte koje rastu u formi grma. Postoje i patuljaste ili tzv. "patio" sorte, posebno razvijene za urbane uslove i manje prostore.
Saksije moraju biti duboke najmanje 12 cm, ali veća zapremina uvek znači bolju podršku biljci. Jeftina i efikasna rešenja poput plastičnih kofa od 5 litara mogu biti sasvim dovoljna, uz obavezno bušenje dna za dobru drenažu.
Koristite supstratnu zemlju koja je lagana, prozračna i pogodna za dobar protok vode i hranljivih materija.