Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Је ли СЛАНИ "СТИРОПОР" НАЈВЕЋИ МИТ? Сви га једу када су на ДИЈЕТИ, а нико заправо не зна ДА ЛИ ГОЈИ и колико је ЗДРАВ

23.09.2023. 13:32
Пише:
Србија Данас
pirinčane galete
пиринчане галете / Извор: Фото: Shutterstock

Као и многе друге куповне грицкалице, и пиринчане галете имају предности и недостатке.

Настављамо низ разарања митова у исхрани захваљујући нутриционисткињи Анити Алтеров. Данас су на ред дошле пиринчане галете, познатије међу људима као "слани стиропор". За овај производ обично важи мишљење да не гоје, да су нискокалоричне и сјајан избор за све оне који желе да смршају, а данас емо видети да ли је то заиста истина.

Истина је да пиринчане галете могу бити здрава ужина ако се користе на прави начи, без додатака великих количина натријума и шећера.

"ПИРОЛА можда већ хара СРБИЈОМ!": Стручњаци коначно ПОТВРДИЛИ да ли је нова МУТАЦИЈА КОВИДА опаснија од ОМИКРОНА, ево колико има ЗАРАЖЕНИХ

"ПИРОЛА можда већ хара СРБИЈОМ!": Стручњаци коначно ПОТВРДИЛИ да ли је нова МУТАЦИЈА КОВИДА опаснија од ОМИКРОНА, ево колико има ЗАРАЖЕНИХ

Свака ТРЕЋА особа у Србији носи у себи "ТИХОГ УБИЦУ": Некада су само СТАРИЈИ патили од ње, а данас су и ДЕЦА на удару

Свака ТРЕЋА особа у Србији носи у себи "ТИХОГ УБИЦУ": Некада су само СТАРИЈИ патили од ње, а данас су и ДЕЦА на удару

- Пиринчане галете су јако популарне последњих година, нарочито у времену док су владале дијете са мало масти. Оне представљају производ који се добија од експандираног пиринча, каже Анита и додаје:

- Што се тиче калорија, галете имају калорија као и обичан интегрални пиринач, око 360 кцал на 100 г намирнице, с тим што се у њих додају и други састојци попут лана, сусама, сунцокрета, чиа семенки, па се енергетска вредност повећава на 390 до 400 кцал. Постоје и ароматизоване врсте које често садрже и додате шећере, па самим тим имају и већу енергетску вредност.

Верује се и да је током дијета ова намирница добра замена за хлеб, посебно када чују "интегрални", међутим, Анита наводи следеће:

- Врло често се препоручују као потпуно здрава намирница, могу да буду и замена за хлеб, али она заправо и није најбоља варијанта. Самим процесом добијања, отклоњени су многи нутритивни састојци, попут влакана, минерала и витамина, а остала су само зрна скроба која имају волумен. Обзиром на то да је производ 90 и више посто од пиринча, можемо закључити да имају велики проценат угљених хидрата и не препоручујем их као самосталан оброк.

pirinčane galete
пиринчане галете / Извор: Shutterstock

Најважније је код "стиропора" да се контролисано конзумира и са правим додацима. Наиме, сматра се да пиринчане галете имају већи гликемијски индекс од белог шећера и хлеба, тако да могу да доведу до складиштења масти у организму. 

- Могу да се искористе као ужина, са неким биљним путером и сезонским воћем, што је деци посебно занимљиво. А могу и као слана варијанта са хумусом или неким биљним намазом и свежим поврћем. Увек је битно јести их уз овакве додатке, како би се оброк нутритивно обогатио.

Међутим, нутриционисткиња саветује да их посебно избегавају људи који имају повишен ниво шећера у крви, јер неке врсте  могу имати релативно висок садржај шећера и соли, тако да је најбоље прочитати и анализирати декларацију са састојцима и према томе одаберети врсту направљену од једноставних, здравих састојака.

- Код људи који имају инсулинску резистенцију, дијабетес не препоручујем, у том случају је хлеб од целог зрна и семенки увек боља варијанта, јер садржи већу количину влакана и минерала и витамина, каже Анита и додаје да је изузетан бенефит то што не садрже адитиве, као и што немају глутен:

pirinčane galete
пиринчане галете / Извор: Shutterstock

- Што се тиче адитива, углавном их не садрже, па су у том погледу можда најбезбеднија грицкалица, у односу на разне варијанте других грицкалица, попут чипсева и сл. А посебно место заузимају у исхрани деце са алергијама, јер су без глутена, па тако могу да их безбедно користе сви који имају интолеранције и алергије на глутен.

- Иначе је исхрана деце са алергијама врло специфична, па у том случају се понекад препоручују и намирнице које нису можда 100 посто квалитетне, али је битно да се добро искомбинују како би добили што квалитетнији оброк. Закључак- умереност је кључна, завршава Анита.