clear sky
26°C
29.04.2024.
Beograd
eur
117.1205
usd
109.1422
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Je li SLANI "STIROPOR" NAJVEĆI MIT? Svi ga jedu kada su na DIJETI, a niko zapravo ne zna DA LI GOJI i koliko je ZDRAV

23.09.2023. 13:32
Piše:
Srbija Danas
pirinčane galete
pirinčane galete / Izvor: Foto: Shutterstock

Kao i mnoge druge kupovne grickalice, i pirinčane galete imaju prednosti i nedostatke.

Nastavljamo niz razaranja mitova u ishrani zahvaljujući nutricionistkinji Aniti Alterov. Danas su na red došle pirinčane galete, poznatije među ljudima kao "slani stiropor". Za ovaj proizvod obično važi mišljenje da ne goje, da su niskokalorične i sjajan izbor za sve one koji žele da smršaju, a danas emo videti da li je to zaista istina.

Istina je da pirinčane galete mogu biti zdrava užina ako se koriste na pravi nači, bez dodataka velikih količina natrijuma i šećera.

"PIROLA možda već hara SRBIJOM!": Stručnjaci konačno POTVRDILI da li je nova MUTACIJA KOVIDA opasnija od OMIKRONA, evo koliko ima ZARAŽENIH

"PIROLA možda već hara SRBIJOM!": Stručnjaci konačno POTVRDILI da li je nova MUTACIJA KOVIDA opasnija od OMIKRONA, evo koliko ima ZARAŽENIH

Svaka TREĆA osoba u Srbiji nosi u sebi "TIHOG UBICU": Nekada su samo STARIJI patili od nje, a danas su i DECA na udaru

Svaka TREĆA osoba u Srbiji nosi u sebi "TIHOG UBICU": Nekada su samo STARIJI patili od nje, a danas su i DECA na udaru

- Pirinčane galete su jako popularne poslednjih godina, naročito u vremenu dok su vladale dijete sa malo masti. One predstavljaju proizvod koji se dobija od ekspandiranog pirinča, kaže Anita i dodaje:

- Što se tiče kalorija, galete imaju kalorija kao i običan integralni pirinač, oko 360 kcal na 100 g namirnice, s tim što se u njih dodaju i drugi sastojci poput lana, susama, suncokreta, čia semenki, pa se energetska vrednost povećava na 390 do 400 kcal. Postoje i aromatizovane vrste koje često sadrže i dodate šećere, pa samim tim imaju i veću energetsku vrednost.

Veruje se i da je tokom dijeta ova namirnica dobra zamena za hleb, posebno kada čuju "integralni", međutim, Anita navodi sledeće:

- Vrlo često se preporučuju kao potpuno zdrava namirnica, mogu da budu i zamena za hleb, ali ona zapravo i nije najbolja varijanta. Samim procesom dobijanja, otklonjeni su mnogi nutritivni sastojci, poput vlakana, minerala i vitamina, a ostala su samo zrna skroba koja imaju volumen. Obzirom na to da je proizvod 90 i više posto od pirinča, možemo zaključiti da imaju veliki procenat ugljenih hidrata i ne preporučujem ih kao samostalan obrok.

pirinčane galete
pirinčane galete / Izvor: Shutterstock

Najvažnije je kod "stiropora" da se kontrolisano konzumira i sa pravim dodacima. Naime, smatra se da pirinčane galete imaju veći glikemijski indeks od belog šećera i hleba, tako da mogu da dovedu do skladištenja masti u organizmu. 

- Mogu da se iskoriste kao užina, sa nekim biljnim puterom i sezonskim voćem, što je deci posebno zanimljivo. A mogu i kao slana varijanta sa humusom ili nekim biljnim namazom i svežim povrćem. Uvek je bitno jesti ih uz ovakve dodatke, kako bi se obrok nutritivno obogatio.

Međutim, nutricionistkinja savetuje da ih posebno izbegavaju ljudi koji imaju povišen nivo šećera u krvi, jer neke vrste  mogu imati relativno visok sadržaj šećera i soli, tako da je najbolje pročitati i analizirati deklaraciju sa sastojcima i prema tome odabereti vrstu napravljenu od jednostavnih, zdravih sastojaka.

- Kod ljudi koji imaju insulinsku rezistenciju, dijabetes ne preporučujem, u tom slučaju je hleb od celog zrna i semenki uvek bolja varijanta, jer sadrži veću količinu vlakana i minerala i vitamina, kaže Anita i dodaje da je izuzetan benefit to što ne sadrže aditive, kao i što nemaju gluten:

pirinčane galete
pirinčane galete / Izvor: Shutterstock

- Što se tiče aditiva, uglavnom ih ne sadrže, pa su u tom pogledu možda najbezbednija grickalica, u odnosu na razne varijante drugih grickalica, poput čipseva i sl. A posebno mesto zauzimaju u ishrani dece sa alergijama, jer su bez glutena, pa tako mogu da ih bezbedno koriste svi koji imaju intolerancije i alergije na gluten.

- Inače je ishrana dece sa alergijama vrlo specifična, pa u tom slučaju se ponekad preporučuju i namirnice koje nisu možda 100 posto kvalitetne, ali je bitno da se dobro iskombinuju kako bi dobili što kvalitetniji obrok. Zaključak- umerenost je ključna, završava Anita.