ОПРЕЗ! Никако немојте јести семенке из ОВОГ воћа - испуштају ОТРОВЕ у организам!
Није на одмет знати...
Опште је познато да постоје семенке које се традиционално већ користе у јелу и нису токсичне, попут семенки бундеве, а такође ни оне од лубенице не чине штету организму. Међутим, за неке друге би ипак требало бити на опрезу.

Катарина Радивојевић променила ЛИЧНИ ОПИС: Ево како сада изгледа лепа глумица, ОВА ФРИЗУРА ЈЕ ХИТ ЛЕТА!

ЕКСПРЕС ДИЈЕТА ОД КУПУСА: Траје 7 дана, не осећате глад, а килограми само ПАДАЈУ!

ШМИНКЕРИ САВЕТУЈУ: Ова 3 бјути производа НЕМОЈТЕ КУПОВАТИ - џабе бацате новац!
Нутриционисткиња Марија Ђурковић објашњава на шта би требало обратити пажњу:
- Семенке јабуке, као и коштице вишње, трешње, кајсије и брескве садрже опасну хемикалију по имену амигдалин, али знак за узбуну се укључује тек када се семенке сажваћу или здробе, односно када разбијете љуску коштице и поједете њено језгро. Тада се амигдалин ослобађа и наше тело га претвара у цијанид.
Сигурна сам да сте сада застали. Цијанид?! Да, цијанид је свима добро познато отровно једињење, али је јако важно да знате следеће, како не бисте паничили због тога што сте случајно прогутали, па и сажвакали неку семенку јабуке или сте некад појели језгро кајсије.
Не брините, јер требало би да поједете отприлике једну пуну шољу млевених семенки јабуке да бисте унели количину цијанида која би довела до тровања. Токсичност на цијанид се јавља у дозама око 0,5-3,5 мг по килограму телесне тежине, а симптоми тровања су грчеви у стомаку, мучнина и повраћање, главобоља, па у најгорем случају и срчани застој, кома и смрт.
Савет је свакако да не експериментишете са алтернативним начинима лечења семенкама и коштицама из воћа. У воћу треба да уживамо једући његове сочне, јестиве делове, и тада дефинитивно не треба да бринемо - наводи Марија.