Ослободите се ЗАБЛУДЕ - нису СВЕ масноће лоше! Сазнајте које су ДОБРЕ за вас
Када крећете да се здраво храните имајте на уму које су масноће добре јер су оне врло битне за ваше здравље.
Често се саветује да би требало да избацимо из исхране засићене масти, со и шећер. Ипак, нутриционисти кажу да није довољно само да избегавате оно што је лоше, већ морате да се побринете и да уносите довољно намирница које су добар извор важних нутријената.
Међу најважнијим нутријентима јесу омега - 3 масне киселине, којих често не уносимо довољно. У питању су есенцијалне масне киселине које имају важну улогу у организму, смањују ризик од стварања крвних угрушака, подстичу изградње, ћелија мозга, а уз то штите и од болести срца и крвних судова, одређених типова канцера, па чак и слабљења памћења изазваног старењем.
Препоручује се да око два одсто укупног калоријског уноса у току дана буде у виду омега - 3 масних киселина, што би било око два грама, за исхрану од 2.000 калорија дневно.
Ораси
Само тридесет грама ораха (око шоље) садржи око 2,5 грама омега-3 масних киселина, што орахе чини једним од најбољих извора овог есенцијалног нутријента. Уз то, ова количина језгра ораха садржи и око четири грама протеина и око два грама влакана, тако да је ово воће одличан избор за ужину у току дана.

У само неколико корака без МУЧЕЊА добијате тело о каквом сте ОДУВЕК МАШТАЛИ!
Бундева
Позната по високом садржају здравог бета-каротена, бундева је богата и омега-три мастима. Шоља пиреа од бундеве има око 50 милиграма омеге-3 масних киселина.
Семе лана
Две супене кашике млевеног семена лана имају око 3,4 грама омега-3 масних киселина. Уз то, семе лана је и добар извор влакана, што је разлог више да семе лана додате у салате, каше, јогурт или смутије.
Махунарке
Не само што су одличан извор протеина, већ рецимо 200 грама тофуа има око 1,2 грама омега-3 масти, док шоља пасуља има један грам (што је половина дневног уноса).

Увек направите превише пиринча? Дајемо вам чак 6 начина како да искористите остатак! Прсте да полижете (ВИДЕО)
Јаја
Садрже 13 витамина и минерала и висококвалитетне протеине, као и омега-3 масне киселине, а једно кувано јаје има само 70 калорија.
Масна риба
Лосос и туна су међу најбољим и најздравијим изворима омега-3 масних киселина
