Откријте тајну савршене пите зељанице већ данас: Рецепт који се преноси с генерације на генерацију - мирисаће вам цела кухиња
Изузетна слана делиција.
Нема бољег мириса од оног који се шири из кухиње док се пече домаћа пита зељаница. Овај традиционални рецепт, омиљен у многим домовима Балкана, вековима се преноси с колена на колено.
Доносимо вам проверени рецепт који гарантује сочну и хрскаву питу – баш онакву какву су правиле наше баке.
Састојци
За коре:
500 г брашна
250 мл млаке воде
1 кашичица соли
1 кашика уља
За фил
500 г блитве или спанаћа
200 г младог сира
100 мл киселе павлаке
1 јаје
Со и бибер по укусу
Мало уља за премазивање
Припрема
Припрема кора
Од брашна, соли, воде и уља замесите глатко тесто. Покријте га крпом и оставите да одмори најмање 30 минута. Након тога, развуците тесто на побрашњеној површини и развлачите рукама док не постане танко као папир.
Припрема фила
Блитву или спанаћ добро оперите, ситно исецкајте и посолите, па оставите да одстоји неколико минута. Оцедите вишак течности, додајте сир, павлаку, јаје, со и бибер, па све добро промешајте.
Слагање пите
Премажите коре уљем, равномерно распоредите фил и пажљиво уролајте или слажите у плех. Ако користите готове коре, поступак је исти – само их редом слажите и филујте.
Печење
Пеците у претходно загрејаној рерни на 200°Ц око 30–40 минута, док не добије златно-смеђу боју. По жељи, премазати питу мало маслацем и покрити крпом да омекша.
Послужење
Најлепша је док је још топла, уз чашу јогурта или киселог млека.
Било да је спремате за породични ручак, госте или само да уживате у омиљеном укусу детињства, ова пита зељаница ће сигурно освојити срца свих који је пробају. Пријатно!