Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НУТРИЦИОНИСТИ откривају шта се никада неће наћи на њиховом ТАЊИРУ! На нашу жалост и СЛАНИНА се налази на том списку, ево и ЗАШТО!

29.12.2023. 19:14
Пише:
Србија Данас/М. Аћимовић
nutricionistkinja
нутриционисткиња / Извор: Shutterstock

Нутриционисти, стручњаци за исхрану, постављају високе стандарде при одабиру намирница, одражавајући своју филозофију о здравој исхрани. Десет нутрициониста делило је своја мишљења о најгорим намирницама које треба избегавати у здравој исхрани. На њиховом тањиру се никада неће наћи хотдог, чоколада, али ни сланина.

Нутриционисти, стручњаци за исхрану, често постављају високе стандарде када је реч о одабиру намирница. Њихова пажљива селекција хране одражава се на њихову личну филозофију о здравој исхрани.

Да би нам помогли да донесемо боље изборе док поново истражујемо најбоље начине исхране, више од десет нутрициониста поделило је своја мишљења о апсолутно најгорим намирницама које треба избегавати као део сваке здраве дијете.

Манекенка рођена са РЕТКИМ ПОРЕМЕЋАЈЕМ освојила модну сцену - Има ТЕШКУ деформацију лица, а зарађује ОГРОМАН новац кроз модне кампањеkejtlin

Манекенка рођена са РЕТКИМ ПОРЕМЕЋАЈЕМ освојила модну сцену - Има ТЕШКУ деформацију лица, а зарађује ОГРОМАН новац кроз модне кампање

Не можете да ЗАСПИТЕ? Пробајте ове три НЕСВАКИДАШЊЕ, али ДЕЛОТВОРНЕ ТЕХНИКЕ! Једну ћете моћи да примењујте само када сте САМИsan

Не можете да ЗАСПИТЕ? Пробајте ове три НЕСВАКИДАШЊЕ, али ДЕЛОТВОРНЕ ТЕХНИКЕ! Једну ћете моћи да примењујте само када сте САМИ

Кафе са укусима

- Волим кафу и уживам у јутарњем и поподневном ритуалу пијења исте, али избегавам мешане кафе са разним укусима, обогаћене шећером, изјавио је Мануел Виљакорта, стручњак за исхрану и додао: - Ове мешавине често садрже чак и до 81 грама шећера! То је као да пијете две лименке газираног пића, што је око 20 кашичица чистог шећера. Ово може повећати ниво инсулина и допринети накупљању масноће око струка. Поред тога, ова пића могу садржавати и до 510 калорија, што за неке људе представља пун оброк.

Сланина

- Уживам у мирису и звуку пржене сланине. Ипак, радујем се што је не конзумирам, изјавила је Бони Тауб-Дикс, дијететичарка. - Чак 68% калорија у сланини потиче од масти, од којих је половина засићена. Свака трака сланине садржи готово 200 милиграма натријума, а већина људи не стаје на једној траци. Али, иако је повремено уживање у нечему укусном сасвим у реду, оно што ме заиста брине код сланине није само нутритивни састав. Сланина потиче из дугих слојева масти са стомака свиње, који иду паралелно са кожом. То није баш леп призор... и није на мом тањиру.

slanina
сланина / Извор: Профимедиа

Млечна чоколада

- Превише додатих шећера може бити проблематично за наше здравље, па када су у питању слаткиши, попут чоколаде, постајем избирљива, рекла је Аманда Сауцеда.

- Бомбони од тамне чоколаде могу садржати мање шећера и пружити интензивнији укус какаоа у поређењу са бомбонима од млечне чоколаде. Тамна чоколада је лично мој фаворит и бољи избор јер може имати чак пет пута више полифенола, једињења која подржавају здравље, у поређењу са млечном чоколадом. Нека истраживања чак сугеришу да црна чоколада делује као пребиотик, што значи да може имати благотворан утицај на вашу цревну флору.

Бифтек 

- Нећу конзумирати говеђи бифтек јер не желим да се разболим, рекла је Џил Веисенбергер, стручњак за исхрану и аутор књиге "Предијабетес: Потпуни водич".

- Бактерије у недовољно печеном месу могу проузроковати од благих болова у стомаку до озбиљнијих здравствених проблема, па чак и опасних по живот. За мене, једноставно није вредно ризика. Бифтек треба бити термички обрађен на минималних 145 степени Фаренхајта. Ако је у питању млевено месо, које је подложније контаминацији, препоручује се температура од најмање 160 степени Фаренхајта. Увек је кључно користити прецизан термометар за месо.

biftek
бифтек / Извор: Shutterstock

Переце

- Не тврдим да бих умрла од глади пре него што бих појела переце, али дефинитивно их избегавам чак и када су опције веома ограничене, изјавила је Кери Гласман, стручњак за исхрану из Нутритиоус Лифе.

- Разлог је тај што су оне у основи само промењен облик шећера! Производ с рафинисаним угљеним хидратима не пружа хранљиве састојке који су корисни за здравље или стварају осећај ситости. Лако се преједају јер не садрже влакна, протеине или здраве масти. Замислим кесу переца исто као и велику кесу бомбона. Ове шећерне калорије утичу на хормоне и могу узроковати повећање телесне тежине. И све то за шта? За обичне переце? Не, хвала.

Хотдог

Никада ме нећете ухватити како једем хотдог – то је заиста одвратно, признала је Џои Бауер, оснивачица Ноурисх Снацкс-а и стручњак за исхрану и здравље у емисији "НБЦ Today Show". - Знам превише о томе шта све садржи масно, прерађено месо у виршлама: кукурузни сируп, нитрати, пунила, масти и још масти. Заправо, има врло мало протеина. Ставити га на дрвени штапић, покрити рафинираним тестом од кукурузног брашна и пржити у бачви са уљем? Не, хвала!