Овај хлеб ће ИСТОПИТИ ваше килограме: Стручњаци тврде да СМАЊУЈЕ холестерол и шећер у крви
Уз умерену конзумацију и пажљив избор правог производа, може постати драгоцен део уравнотежене и савремене исхране.
Иако се хлеб у савременим дијетама често неправедно сврстава међу намирнице које би требало избегавати, нарочито када је реч о губитку телесне тежине, стручњаци упозоравају да нису све врсте хлеба исте.
Напротив, све је више научних доказа који потврђују да поједине врсте могу имати и значајне здравствене користи.
Према новим истраживањима, управо је ражани хлеб издвојен као једна од најздравијих опција, нарочито за особе које желе да смање ниво холестерола и регулишу шећер у крви.
Како наводе стручњаци из Шпанске фондације за исхрану, различите врсте хлеба пружају различите нутритивне вредности, али се ражани хлеб истиче својим јединственим саставом и вишеструким позитивним ефектима на организам.
-Ражани хлеб се истиче ниским садржајем масти, 3,3 грама на 100 грама производа, што га чини корисним за оне који желе да изгубе тежину или смање унос калорија. Поред тога, његова влакна нам помажу да се осећамо пуније и побољшава варење. Такође помаже у елиминацији "лошег" холестерола, познатог као ЛДЛ холестерол, чиме се спречавају кардиоваскуларни проблеми одржавањем артерија чистим - објашњавају они.
Значајан допринос здравственим бенефитима ражаног хлеба има управо кисело тесто које се користи у његовој припреми. Оно је богато корисним бактеријама млечне киселине које подржавају здравље црева и побољшавају инсулински метаболизам. Научници истичу да овакав тип ферментације омогућава микробиому да регулише ниво шећера у крви, што додатно доприноси стабилнијем енергетском балансу организма.
Ново истраживање спроведено на Универзитету Источне Финске потврдило је да млечна киселина и цревне бактерије играју кључну улогу у стварању биоактивних једињења у ражи, која се потом лакше апсорбују у телу.
Ражани хлеб је, стога, не само богат влакнима, већ и минералима попут фосфора, гвожђа, калцијума, селена и натријума, који доприносе јачању костију, зуба и имунитета, нарочито код старијих особа и оних који су у фази раста.
-Немојте да вас заварају етикете "са високим влакнима" на паковањима хлеба, јер је праг за ову тврдњу веома низак: само око 6 грама влакана на 100 грама производа. Уместо тога, обратите пажњу на однос угљених хидрата и влакана, који би требало да буде мањи од 5: 1. Лично се одлучујем за ражани или пшенични хлеб од киселог теста са што више семена. Студије су показале да, у поређењу са обичним пшеничним хлебом, ражани хлеб пружа боље метаболичке и микробиомске одговоре и одржава осећај ситости дуже - истакао је нутрициониста и професор Тим Спектор.
Он додаје да избор киселог теста значајно утиче на пробављивост хлеба. Истраживања су показала да хлеб од киселог теста изазива знатно мање тегоба код особа које пате од синдрома иритабилног црева у поређењу са индустријски произведеним врстама.
-Већина хлебова од киселог теста у супермаркету додају неколико хемикалија, укључујући комерцијалне квасце, ароме и емулгаторе, како би опонашали укус правог киселог теста у много краћем времену, па чак и ако пише 'кисели хлеб', та ознака сама по себи не значи да добијате здравији производ - истиче професор Спектор.