Ovaj hleb će ISTOPITI vaše kilograme: Stručnjaci tvrde da SMANJUJE holesterol i šećer u krvi
Uz umerenu konzumaciju i pažljiv izbor pravog proizvoda, može postati dragocen deo uravnotežene i savremene ishrane.
Iako se hleb u savremenim dijetama često nepravedno svrstava među namirnice koje bi trebalo izbegavati, naročito kada je reč o gubitku telesne težine, stručnjaci upozoravaju da nisu sve vrste hleba iste.
Naprotiv, sve je više naučnih dokaza koji potvrđuju da pojedine vrste mogu imati i značajne zdravstvene koristi.
Prema novim istraživanjima, upravo je ražani hleb izdvojen kao jedna od najzdravijih opcija, naročito za osobe koje žele da smanje nivo holesterola i regulišu šećer u krvi.
Kako navode stručnjaci iz Španske fondacije za ishranu, različite vrste hleba pružaju različite nutritivne vrednosti, ali se ražani hleb ističe svojim jedinstvenim sastavom i višestrukim pozitivnim efektima na organizam.
-Ražani hleb se ističe niskim sadržajem masti, 3,3 grama na 100 grama proizvoda, što ga čini korisnim za one koji žele da izgube težinu ili smanje unos kalorija. Pored toga, njegova vlakna nam pomažu da se osećamo punije i poboljšava varenje. Takođe pomaže u eliminaciji "lošeg" holesterola, poznatog kao LDL holesterol, čime se sprečavaju kardiovaskularni problemi održavanjem arterija čistim - objašnjavaju oni.
Značajan doprinos zdravstvenim benefitima ražanog hleba ima upravo kiselo testo koje se koristi u njegovoj pripremi. Ono je bogato korisnim bakterijama mlečne kiseline koje podržavaju zdravlje creva i poboljšavaju insulinski metabolizam. Naučnici ističu da ovakav tip fermentacije omogućava mikrobiomu da reguliše nivo šećera u krvi, što dodatno doprinosi stabilnijem energetskom balansu organizma.
Novo istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Istočne Finske potvrdilo je da mlečna kiselina i crevne bakterije igraju ključnu ulogu u stvaranju bioaktivnih jedinjenja u raži, koja se potom lakše apsorbuju u telu.
Ražani hleb je, stoga, ne samo bogat vlaknima, već i mineralima poput fosfora, gvožđa, kalcijuma, selena i natrijuma, koji doprinose jačanju kostiju, zuba i imuniteta, naročito kod starijih osoba i onih koji su u fazi rasta.
-Nemojte da vas zavaraju etikete "sa visokim vlaknima" na pakovanjima hleba, jer je prag za ovu tvrdnju veoma nizak: samo oko 6 grama vlakana na 100 grama proizvoda. Umesto toga, obratite pažnju na odnos ugljenih hidrata i vlakana, koji bi trebalo da bude manji od 5: 1. Lično se odlučujem za ražani ili pšenični hleb od kiselog testa sa što više semena. Studije su pokazale da, u poređenju sa običnim pšeničnim hlebom, ražani hleb pruža bolje metaboličke i mikrobiomske odgovore i održava osećaj sitosti duže - istakao je nutricionista i profesor Tim Spektor.
On dodaje da izbor kiselog testa značajno utiče na probavljivost hleba. Istraživanja su pokazala da hleb od kiselog testa izaziva znatno manje tegoba kod osoba koje pate od sindroma iritabilnog creva u poređenju sa industrijski proizvedenim vrstama.
-Većina hlebova od kiselog testa u supermarketu dodaju nekoliko hemikalija, uključujući komercijalne kvasce, arome i emulgatore, kako bi oponašali ukus pravog kiselog testa u mnogo kraćem vremenu, pa čak i ako piše 'kiseli hleb', ta oznaka sama po sebi ne znači da dobijate zdraviji proizvod - ističe profesor Spektor.