Ове намирнице ће ОБНОВИТИ вашу ЈЕТРУ: Доказано чисте и смањују масноћу
Укључивањем ових намирница у исхрану можете на природан начин ојачати јетру и допринети њеном дугорочном здрављу.
Јетра, један од најважнијих органа за детоксикацију организма, у великој мери реагује на начин исхране, а поједине намирнице могу снажно допринети њеном опоравку и правилном раду.
Храна богата влакнима и антиоксидансима подстиче излучивање токсина, разградњу масноћа и опште унапређење функције јетре, па би је свакако требало уврстити у свакодневни јеловник.
Сок од цвекле, захваљујући обиљу влакана, фолне киселине, гвожђа и антиоксиданаса, помаже у смањењу упала и штити јетрено ткиво од оштећења. Истраживање објављено 2023. године у часопису "Фронтиерс ин Нутритион" показало је да је код 180 особа са неалкохолном масном болешћу јетре дошло до побољшања функције јетре и смањења масних наслага након 12 недеља свакодневног конзумирања сока од цвекле уз медитерански режим исхране.
Поврће из породице купусњача, попут броколија, карфиола, прокеља, кеља и купуса, садржи значајне количине витамина Ц, влакана и биљних једињења која помажу организму да ефикасније елиминише штетне материје. Редовна конзумација ових намирница повезује се са мањим ризиком од упалних процеса и обољења јетре.
Воће богато антиоксидансима, попут бобичастих плодова, јабука, цитруса, грејпфрута, грожђа и нара, такође представља драгоцен додатак исхрани. Цитруси нарочито подстичу рад јетрених ензима задужених за детоксикацију, док влакна из воћа олакшавају метаболизам масноћа.
Значај кафе у заштити јетре дуго је био предмет научних анализа. Богата је антиоксидансима који ублажавају упалу, а истраживање објављено у часопису "Alimentary Pharmacology & Therapeutics" потврђује да редовна конзумација једне до две шољице дневно може смањити ризик од цирозе, нарочито код особа које већ имају неко хронично обољење јетре.
Овсена каша представља одличан извор бета-глукана, влакана која доприносе смањењу масноћа у јетри, јачању имуног система и смиривању упала. Најбоље је бирати интегралну овсену кашу и обогатити је орашастим плодовима или свежим воћем.
Масне рибе попут лососа, сардине и скуше обилују омега-3 масним киселинама, које утичу на смањење нивоа триглицерида и упалних процеса. Студије показују да ове масти помажу особама са НАФЛД-ом и неалкохолним стеатохепатитисом, због чега се препоручује конзумација рибе барем два пута недељно.
Кроз историју, многе лековите биљке и зачини коришћени су за очување јетреног здравља. Алое вера доприноси избацивању токсина, ним се истиче антибактеријским учинком, док је амла богата витамином Ц. Куркума са својим куркумином делује снажно противупално, а бели лук активира ензиме кључне за детоксикацију.
Зелени чај, захваљујући катехинима, једном од најмоћнијих антиоксиданаса, подржава смањење масноћа и упале у јетри, а препоручује се свеже припремљен и без додатог шећера.
Маслиново уље није значајно само за здравље срца; једнако је драгоцено и за јетру. Његове здраве масноће побољшавају функцију овог органа и умањују инфламаторне процесе. Студија из 2018. године потврдила је да медитеранска исхрана, богата маслиновим уљем, смањује ризик од масне јетре, нарочито код старије популације.