Ове намирнице НИКАДА НЕМОЈТЕ стављати у ЗАМРЗИВАЧ!
Замрзивач нам често служи као спас када желимо да сачувамо остатке хране или продужимо рок трајања намирница. Ипак, не може баш све у замрзивач – поједине намирнице губе укус, структуру и хранљиве вредности када се изложе ниским температурама.
Пржена и похована јела после одмрзавања изгубе хрскавост и постану мекана и масна, јер се уље не распореди равномерно. Кувана јаја постану гумаста, а поврће које садржи пуно воде, попут краставаца или зелене салате, губи чврстину и претвара се у кашу.
Сиров кромпир никако не треба замрзавати, јер након одмрзавања мења укус, постаје чудан и сладуњав. С друге стране, прерађени кромпир, попут помфрита или крокета, може се замрзнути без већих промена.
Млечни производи попут јогурта и павлаке мењају текстуру – постану воденасти или зрнасти. Меки сиреви, на пример крем-сир или брие, губе глаткоћу и добијају неугледан изглед. Чак и тврди сиреви, иако боље подносе ниске температуре, нису потпуно без промена, посебно ако стоје дуже у замрзивачу.
Слично се дешава и са куваном тестенином или пиринчем – после смрзавања постају лепљиви и губе облик. Поврће које се једе свеже, као што су парадајз или салата, готово увек промени изглед и укус после одмрзавања.
Зато, пре него што одлучиш да замрзнеш неку намирницу, важно је да размислиш о њеној текстури и саставу – иако ће бити безбедна за јело, квалитет може озбиљно да се промени.