Нутрициониста Ивана Баришић навела је неколико ставки на које треба обратити пажњу како бисте испревно и потпуно могли да тумачите све што пише на декларацији производа. Колико је адитива, а колико природних састојака, знаћете само ако пажљиво прочитате садржај.
ОСВЕЖАВАЈУЋИ КОЛАЧ, ИДЕАЛАН ЗА ЛЕТЊЕ ДАНЕ: Неодољива посластица највише ће одушевити најмлађе (ВИДЕО)
Пет најчешћих прехрамбених адитива који се користе су:
Натријев глутамат (Е621): Овај адитив се често користи као појачивач укуса и налази се у разним прехрамбеним производима као што су супе, умаци, грицкалице и готова јела.
Лимунска киселина (Е330): Ова киселина се користи као регулатор киселости и антиоксиданс те се може наћи у соковима, газираним пићима, воћним конзервама и разним слаткишима.
Натријев бензоат (Е211): Овај конзерванс се често користи за продужење рока трајања производа и може се наћи у безалкохолним пићима, џемовима, кечапима и конзервираној храни.
Тартразин (Е102): Ово жуто бојило се користи за побољшање боје хране и често се налази у слаткишима, газираним пићима, умацима и неким врстама тестенине.
Натријев цитрат (Е331): Овај адитив се користи као регулатор киселости и може се наћи у сирупима, соковима, сладоледу и разним конзервираним намирницама.
Куповина / Извор: Профимедиа/илустрација
Како правилно ишчитати квалитет? Пратите ових 5 Иваниних нутриционистичких савета:
Листа састојака: Прегледајте листу састојака како бисте видели које су главне компоненте производа. Ако је шећер, маст или адитиви наведени међу првима, то може указивати на већи део тих састојака у производу.
Нутритивне вредности: Погледајте таблицу с нутритивним вредностима како бисте добили информације о количини енергије, масти, шећера, влакана и других храњивих супстанци у производу. Обратите пажњу на део засићених масти, транс масти, шећера и соли те покушајте одабрати производе с нижим уделима тих састојака.
Величина порције: Узмите у обзир величину порције која је наведена на декларацији. Понекад се информације о нутритивним вредностима односе само на једну порцију, а производ може садржати више порција у паковању. Проверите колико је велика порција и помножите нутритивне вредности ако планирате конзумирати више од једне порције.
Алергени: Проверите да ли производ садржи састојке на које сте алергични или осетљиви. Будите опрезни и обратите посебну пажњу на алергене како бисте избегли нежељене реакције.
Додаци и адитиви: Прегледајте декларацију да бисте видели постоје ли додаци храни, као што су боје, појачивачи укуса или конзерванси. Ако желите избегавати одређене адитиве или сте осетљиви на њих, проверите Е-бројеве или називе адитива наведене на декларацији.
Срби захваљујући Вучићевој иницијативи решавају вишедеценијски проблем: Закон "Свој на своме" даје невероватне резултате, ево колико је грађана поднело пријаву за само пар сати
Земља ће избећи ДИРЕКТАН УДАР, али је Месец нова мета астероида? "Убица града" алармирао научнике! Откривено какве би биле ПОСЛЕДИЦЕ и да ли постоји опасност по људе