Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Ове ОЗНАКЕ ИЗБЕГАВАЈТЕ у ШИРОКОМ ЛУКУ! Нутрициониста саветује како да правилно читатате декларацију производа

08.06.2023. 09:25
Пише:
Србија Данас
Kupovina
Куповина / Извор: Профимедиа/илустрација

Обратите пажњу на ове ставке приликом куповине!

Нутрициониста Ивана Баришић навела је неколико ставки на које треба обратити пажњу како бисте испревно и потпуно могли да тумачите све што пише на декларацији производа. Колико је адитива, а колико природних састојака, знаћете само ако пажљиво прочитате садржај. 

СРБИ ЈЕДУ две ВРСТЕ СЛАНИНЕ - Ево која је боља, једна садржи састојак који није добар за здравље, обратите ПАЖЊУ у току ЛЕТА

СРБИ ЈЕДУ две ВРСТЕ СЛАНИНЕ - Ево која је боља, једна садржи састојак који није добар за здравље, обратите ПАЖЊУ у току ЛЕТА

ОСВЕЖАВАЈУЋИ КОЛАЧ, ИДЕАЛАН ЗА ЛЕТЊЕ ДАНЕ: Неодољива посластица највише ће одушевити најмлађе (ВИДЕО)

ОСВЕЖАВАЈУЋИ КОЛАЧ, ИДЕАЛАН ЗА ЛЕТЊЕ ДАНЕ: Неодољива посластица највише ће одушевити најмлађе (ВИДЕО)

Пет најчешћих прехрамбених адитива који се користе су:

  1. Натријев глутамат (Е621):
    Овај адитив се често користи као појачивач укуса и налази се у разним прехрамбеним производима као што су супе, умаци, грицкалице и готова јела.
  2. Лимунска киселина (Е330):
    Ова киселина се користи као регулатор киселости и антиоксиданс те се може наћи у соковима, газираним пићима, воћним конзервама и разним слаткишима.
  3. Натријев бензоат (Е211):
    Овај конзерванс се често користи за продужење рока трајања производа и може се наћи у безалкохолним пићима, џемовима, кечапима и конзервираној храни.
  4. Тартразин (Е102):
    Ово жуто бојило се користи за побољшање боје хране и често се налази у слаткишима, газираним пићима, умацима и неким врстама тестенине.
  5. Натријев цитрат (Е331):
    Овај адитив се користи као регулатор киселости и може се наћи у сирупима, соковима, сладоледу и разним конзервираним намирницама.

Kupovina
Куповина / Извор: Профимедиа/илустрација

Како правилно ишчитати квалитет? Пратите ових 5 Иваниних нутриционистичких савета:

  1. Листа састојака:
    Прегледајте листу састојака како бисте видели које су главне компоненте производа. Ако је шећер, маст или адитиви наведени међу првима, то може указивати на већи део тих састојака у производу.
  2. Нутритивне вредности:
    Погледајте таблицу с нутритивним вредностима како бисте добили информације о количини енергије, масти, шећера, влакана и других храњивих супстанци у производу. Обратите пажњу на део засићених масти, транс масти, шећера и соли те покушајте одабрати производе с нижим уделима тих састојака.
  3. Величина порције:
    Узмите у обзир величину порције која је наведена на декларацији. Понекад се информације о нутритивним вредностима односе само на једну порцију, а производ може садржати више порција у паковању. Проверите колико је велика порција и помножите нутритивне вредности ако планирате конзумирати више од једне порције.
  4. Алергени:
    Проверите да ли производ садржи састојке на које сте алергични или осетљиви. Будите опрезни и обратите посебну пажњу на алергене како бисте избегли нежељене реакције.
  5. Додаци и адитиви:
    Прегледајте декларацију да бисте видели постоје ли додаци храни, као што су боје, појачивачи укуса или конзерванси. Ако желите избегавати одређене адитиве или сте осетљиви на њих, проверите Е-бројеве или називе адитива наведене на декларацији.