Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОВИХ 7 НАМИРНИЦА СУ ПРИРОДНИ ПРОБИОТИЦИ: Обавезно их уврстите у исхрану!

06.07.2021. 13:00
Пише:
Србија Danas/zdravisimo.com
stomak
стомак / Извор: Профимедиа

Није на одмет знати...

Уколико водите рачуна о свом здрављу, сигруно обраћате пажњу и на ваша црева, варење и желудац. Пробиотици су ти који ће вам помоћи да побољшате ваше здравље, али они не морају бити само фармацеутски.

Постоје одређене намирнице које врше такорећи исту улогу, а уједно су и превенција од разних болести.

НИЈЕ ЛАКО БИТИ ЖЕНА! Ово свака дама мора да прочита 

НИЈЕ ЛАКО БИТИ ЖЕНА! Ово свака дама мора да прочита 

ВОДИТЕЉКА СЛАГАЛИЦЕ ПОТПУНО ИЗГРЕБАНА! Јутро јој је ОВАКО почело, али се НЕ БУНИ, а ево и зашто! (ФОТО)

ВОДИТЕЉКА СЛАГАЛИЦЕ ПОТПУНО ИЗГРЕБАНА! Јутро јој је ОВАКО почело, али се НЕ БУНИ, а ево и зашто! (ФОТО)

Манекенка имала 4 ЕСТЕТСКЕ ОПЕРАЦИЈЕ ОДЈЕДНОМ! Испливале ШОКАНТНЕ фотке - ПОДЛИВИ, МОДРИЦЕ... (ВИДЕО)

Манекенка имала 4 ЕСТЕТСКЕ ОПЕРАЦИЈЕ ОДЈЕДНОМ! Испливале ШОКАНТНЕ фотке - ПОДЛИВИ, МОДРИЦЕ... (ВИДЕО)

Све улоге пробиотика:

  • јачају имунитет
  • регулишу желудачну пХ вредност
  • контролишу телесну тежину и убрзавају метаболизам
  • поспешују боље варење
  • повећавају отпорност на стрес
  • спречавају инфекције и лече дерматолошке проблеме
  • користе се после употребе антибиотика

Јогурт
Јогурт је најпознатија пробиотичка намирница. Она је извор добрих бактерија које држе здраву равнотежу у цревима и које помажу у смањењу гасова, пролива и других пробавних проблема.

Кефир
Кефир је по структури и укусу сличан јогурту и садржи 11 г протеина по шољи. Настаје додавањем зрнца кефира у млеко који се даље ферментише. Редовно конзумирање кефира јача имунитет , чисти организам  и обавља све функције доброг пробиотика.

Савет: Јогурт и кефир се препоручују у комбинацији са намирницама богатим влакнима јер је оваква комбинација одлична за регулисање телесне тежине и смањивање обим струка. Интегралне намирнице, као и свеже воће и поврће, обилују оваквим влакнима па се препоручују.

Kefir
Кефир / Извор: Профимедиа

Кисели краставци и кисели купус
Кисели купус је заштитник организма, изузетно је хранљив и природан је извор пробиотичких култура. Лечи болести проузроковане дисбалансом цревне флоре, благотворно делује на микрофлору желуца и црева и чисти организам и јетру од токсина. Одличан је извор витамина Ц и витамина Б12, па се препоручује и вегетаријанцима.

Кисели краставци садрже веома мало масноће а велику количину воде и протеина. Богат су извор минерала, антиоксиданс и одличан пробиотик. Балансирају пробаву и стварају добре бактерије па избацују токсине из организма. Спречавају настана чира на зелуцу а киселост краставаца помаже у контроли дијабетеса.

Савет: Редовним конзумирањем ферментисаних намирница не решавају се само проблеми са варењем, већ се и поправљају расположење и ублажава напетост.

Комбуха
Комбуха је напитак који је настао ферментцијом заслађеног црног чаја и који садржи велику количину здравих цревних бактерија. Пореклом је из Кине и помаже у губитку тезине и снадбевању енергијом. Препоручује се особама које су имале проблема са гљивицом кандидом.

Темпех
Темпех је храна настала сојином ферментацијом. Богат је извор протеина, здравих масти и биљних влакана. Обавља функцију детоксикације и служи као превентива рака дебелог црева.

Мисо супа
Мисо супа је богат извор пробиотских бактерија, нискокалорична је и богата антиоксидансима. Припрема се уз помоћ алги, поврћа и мисо пасте.

Савет: Пробиотике треба узимати 2 сата након примене антибиотика ради очувања нормалне цревне флоре. Истовремено узимање антибиотика и пробиотика не би имало ефекта.