clear sky
14°C
25.04.2024.
Beograd
eur
117.1627
usd
109.3752
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

OVIH 7 NAMIRNICA SU PRIRODNI PROBIOTICI: Obavezno ih uvrstite u ishranu!

06.07.2021. 13:00
Piše:
Srbija Danas/zdravisimo.com
stomak
stomak / Izvor: Profimedia
Nije na odmet znati...

Ukoliko vodite računa o svom zdravlju, sigruno obraćate pažnju i na vaša creva, varenje i želudac. Probiotici su ti koji će vam pomoći da poboljšate vaše zdravlje, ali oni ne moraju biti samo farmaceutski.

Postoje određene namirnice koje vrše takoreći istu ulogu, a ujedno su i prevencija od raznih bolesti.

NIJE LAKO BITI ŽENA! Ovo svaka dama mora da pročita 

NIJE LAKO BITI ŽENA! Ovo svaka dama mora da pročita 

VODITELJKA SLAGALICE POTPUNO IZGREBANA! Jutro joj je OVAKO počelo, ali se NE BUNI, a evo i zašto! (FOTO)

VODITELJKA SLAGALICE POTPUNO IZGREBANA! Jutro joj je OVAKO počelo, ali se NE BUNI, a evo i zašto! (FOTO)

Manekenka imala 4 ESTETSKE OPERACIJE ODJEDNOM! Isplivale ŠOKANTNE fotke - PODLIVI, MODRICE... (VIDEO)

Manekenka imala 4 ESTETSKE OPERACIJE ODJEDNOM! Isplivale ŠOKANTNE fotke - PODLIVI, MODRICE... (VIDEO)

Sve uloge probiotika:

  • jačaju imunitet
  • regulišu želudačnu pH vrednost
  • kontrolišu telesnu težinu i ubrzavaju metabolizam
  • pospešuju bolje varenje
  • povećavaju otpornost na stres
  • sprečavaju infekcije i leče dermatološke probleme
  • koriste se posle upotrebe antibiotika

Jogurt
Jogurt je najpoznatija probiotička namirnica. Ona je izvor dobrih bakterija koje drže zdravu ravnotežu u crevima i koje pomažu u smanjenju gasova, proliva i drugih probavnih problema.

Kefir
Kefir je po strukturi i ukusu sličan jogurtu i sadrži 11 g proteina po šolji. Nastaje dodavanjem zrnca kefira u mleko koji se dalje fermentiše. Redovno konzumiranje kefira jača imunitet , čisti organizam  i obavlja sve funkcije dobrog probiotika.

Savet: Jogurt i kefir se preporučuju u kombinaciji sa namirnicama bogatim vlaknima jer je ovakva kombinacija odlična za regulisanje telesne težine i smanjivanje obim struka. Integralne namirnice, kao i sveže voće i povrće, obiluju ovakvim vlaknima pa se preporučuju.

Kefir
Kefir / Izvor: Profimedia

Kiseli krastavci i kiseli kupus
Kiseli kupus je zaštitnik organizma, izuzetno je hranljiv i prirodan je izvor probiotičkih kultura. Leči bolesti prouzrokovane disbalansom crevne flore, blagotvorno deluje na mikrofloru želuca i creva i čisti organizam i jetru od toksina. Odličan je izvor vitamina C i vitamina B12, pa se preporučuje i vegetarijancima.

Kiseli krastavci sadrže veoma malo masnoće a veliku količinu vode i proteina. Bogat su izvor minerala, antioksidans i odličan probiotik. Balansiraju probavu i stvaraju dobre bakterije pa izbacuju toksine iz organizma. Sprečavaju nastana čira na zelucu a kiselost krastavaca pomaže u kontroli dijabetesa.

Savet: Redovnim konzumiranjem fermentisanih namirnica ne rešavaju se samo problemi sa varenjem, već se i popravljaju raspoloženje i ublažava napetost.

Kombuha
Kombuha je napitak koji je nastao fermentcijom zaslađenog crnog čaja i koji sadrži veliku količinu zdravih crevnih bakterija. Poreklom je iz Kine i pomaže u gubitku tezine i snadbevanju energijom. Preporučuje se osobama koje su imale problema sa gljivicom kandidom.

Tempeh
Tempeh je hrana nastala sojinom fermentacijom. Bogat je izvor proteina, zdravih masti i biljnih vlakana. Obavlja funkciju detoksikacije i služi kao preventiva raka debelog creva.

Miso supa
Miso supa je bogat izvor probiotskih bakterija, niskokalorična je i bogata antioksidansima. Priprema se uz pomoć algi, povrća i miso paste.

Savet: Probiotike treba uzimati 2 sata nakon primene antibiotika radi očuvanja normalne crevne flore. Istovremeno uzimanje antibiotika i probiotika ne bi imalo efekta.

Piše:
Srbija Danas/zdravisimo.com
06.07.2021. 13:00