ПАЗИТЕ СЕ! Стручњаци упозоравају: Со утиче на чешћу појаву срчаних обољења, старији су посебно угрожени
Осим што со задржава воду и отежава процес мршављења, може да допринесе погоршању стања срца.
Главни састојак кухињске соли је натријум, из натријум-хлорида, који може имати негативно дејство на стање људског организма.
Утврђено је да људи са натријумом на горњој граници нормалног распона имају знатно већу вероватноћу да развију висок крвни притисак и срчану инсуфицијенцију, две најчешће хроничне болести како старимо.
Обављена је студија на Универзитету Бар-Илан у Израелу током које је пронађена веза између нивоа натријума и озбиљних срчаних обољења. Резултати су недавно објављени у Европском часопису за превентивну кардиологију.
Натријум, који се рутински тестира стандардним анализама крви, дуго се сматрао нормалним у распону од 135 до 146 mmol/l.
Ова студија доводи у питање ту претпоставку, и сугерише да постоји јака, дугорочна веза између виших нивоа натријума и кардиоваскуларног ризика, чак и међу онима који се иначе сматрају здравима.
Превенција је ипак једноставна. Смањен унос соли и више воде урадиће посао. Лекари саветују да се придржавамо овога и у младости како не бисмо отежали сопствено старење.
Србија Данас/Блиц Здравље/Љубинка Рачић Ђокић/Пренела С.П.