Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Прави СРПСКИ ДОРУЧАК - Шест предлога који ће вам напунити стомак и дати енергију за цео дан

10.08.2023. 07:23
Пише:
Србија Данас
doručak
доручак / Извор: Профимедиа

Одличан избор!

За многе доручак је најважнији оброк у току дана, а ево која су јела традиционално најпопуларнија за доручак у Србији. 

Качамак је врста традиционалног доручка који се прави од кукурузног брашна. Ово јело је традиционално у Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини, Бугарској, Македонији и Турској. Уз качамак се могу додавати разни прилози: сир, пржена свињска маст, пржена сланина, чварци, спржа, кисело млеко, слатко млеко, шећер и кајмак. Да би се уштедело на брашну, додаје се кромпир, који се скува до распадања и сједини са брашном у хомогену масу. Слична јела качамаку постоје и у другим крајевима Балкана под разним називима: мамаљига, жгањци, пура, палента, полента.

kačamak
качамак / Извор: Shutterstock

Попара  се у неким крајевима зове масоница, масеница или масаница.  Спрема се од сувог хлеба, скорупа и пуномасног сира. Ретко се ставља на кућни мени тј. спрема се једино када се накупи доста сувога хлеба и ако има масноће да се зачини. Сврстава се у сиротињску храну јер се у већини случајева се правила када се није имало ништа друго  за јело. У појединим крајевима Црне Горе и Херцеговине се зато не износи гостима. Служи се уз кисело млеко.

ПУН ЈЕ ПЕСТИЦИДА! Пресеците ПАРАДАЈЗ на пола и одмах ће вам бити јасно да ли је за јело или не

ПУН ЈЕ ПЕСТИЦИДА! Пресеците ПАРАДАЈЗ на пола и одмах ће вам бити јасно да ли је за јело или не

"Пио сам цео дан, а сутра НИ КАП из мене": Младић мислио да због АЛКОХОЛА не може да ИСПРАЗНИ БЕШИКУ, лекари му извукли 2л УРИНА - сазнао СТРАШНУ СТВАР

"Пио сам цео дан, а сутра НИ КАП из мене": Младић мислио да због АЛКОХОЛА не може да ИСПРАЗНИ БЕШИКУ, лекари му извукли 2л УРИНА - сазнао СТРАШНУ СТВАР

Проја је кукурузни хлеб. Често се меша са пројаром или пројаницом. Проја се прави од крупно млевеног кукурузног брашна, соли и воде

Пројара или пројаница поред кукурузног има у себи  и пшенично брашно и најчешће се прави са сиром или чварцима. Пројаре могу да се праве и са јогуртом, сецканим краставцем, сувом паприком и слично.

proja
проја / Извор: Фото: Youtube printscreen/Jelajelena Петровиц

Бурек се у  Србији  односи на специјално јело од теста. Коре се праве од теста и бацају се кроз ваздух, да би се развукле. Традиционално се пуни са сиром или прженим млевеним месом. Празан бурек се такође традиционално прави. Додатне варијанте укључују надев од јабука, вишања, печурки и модерне варијанте пица бурека. Ово јело се може наћи у свим земљама које су биле под османским царством.

Гибаница је врста српске слојевите пите, обично надевене белим крављим сиром са уљем и јајима, или ређе, уместо сира, са месом, кромпиром или спанаћем. Од пита се разликују по нешто дебљим корама. Слојеви кора и надева се могу ређати равно, или чешће као згужване коре натопљене надевом са равном кором на дну и врху (ова варијанта се зове гужвара).