Sreda 06. dec 2023.
pregled

"Pio sam ceo dan, a sutra NI KAP iz mene": Mladić mislio da zbog ALKOHOLA ne može da ISPRAZNI BEŠIKU, lekari mu izvukli 2l URINA - saznao STRAŠNU STVAR

Foto: Shutterstock
Mladića upozorava sve koji imaju ovaj problem: "Odmah kod lekara!".

Jedan dvadesetšestogodišnjak je izašao sa svojom devojkom i dao sebi duška posle naporne nedelje. I celo veče je bilo fantastično, đuskali su, pili i veselili se, ali onda je Fil osetio nešto čudno. Iako je imao jak nagon za uriniranjem, nije mogao da se "isprazni".

Smatrao je da je to od alkohola, jer istina, malo je i preterao. Međutim, ujutru je otkrio zastrašujuću stvar.

"Toliko sam bila slaba, da je i TUŠIRANJE moglo da me ubije": Mlada devojka želela da ima "OSVETNIČKO TELO" nakon raskida, a dobila je STRAŠNU BOLEST i zamalo UMRLA

"Toliko sam bila slaba, da je i TUŠIRANJE moglo da me ubije": Mlada devojka želela da ima "OSVETNIČKO TELO" nakon raskida, a dobila je STRAŠNU BOLEST i zamalo UMRLA

PRESKAČETE OBROKE? Evo šta se zapravo događa sa vašim organizmom! Stručnjaci opominju na ove posledice!

PRESKAČETE OBROKE? Evo šta se zapravo događa sa vašim organizmom! Stručnjaci opominju na ove posledice!

Fil Dobson primetio je da ima poteškoće prilikom mokrenja, ali kako je bio sa svojom devojkom, bilo ga je sramota da joj se požali.

Svoj problem je samom sebi opravdao time što je "ceo dan pio alkohol" i da će sigurno sve biti u redu kada dođe kući i malo odmori.

Međutim, muškarac i dalje nije mogao da urinira i kada se otreznio i vratio kući, pa je u panici odjurio u Hitnu pomoć.

Doktori nisu u početku bili sigurni o čemu se radi, ali su nakon bezbrojnih testova, Filu razorno saopštili da ima redak, neizlečiv rak.

Kada je Fil došao sebi, počeo je da se priseća kada je prvi put počeo da primećuje promene. Prisetio se da su problemi prvi put počeli u julu 2021. godine, kada je imao samo 24 godine.

- Još tada sam počeo da imam problema sa mokrenjem. Osećao sam se kao da mi je uvek ostajalo još mokraće i pokušavao sam da je izbacim, ali ništa nije izlazilo. Nisam razmišljao o tome, jer sam pio alkohol tokom celog dana i mislio sam da sam možda nadut.

- Ali u vozu na putu kući, jako sam se znojio i nisam mogao da sedim mirno zbog bolova u bešici. Čim smo stigli kući u Njukasl, otišao sam pravo u Hitnu.

Fil je rekao da mu je u početku rečeno da ima urinarnu infekciju i dali su mu lekove za to.

mokrenje
Foto: Shutterstock

Ali, kada se simptomi nisu poboljšali, vratio se na još testova - i ponovo mu je rečeno da je sve sem infekcije u redu.

Međutim, problemi nisu prestajali i Fil se vratio doktoru u oktobru.

Prilikom pregleda pronađena mu je kvrga na prostati i on je hitno prevezen u bolnicu. Tamo mu je rečeno da ima tumor.

- Osoblje je pokušalo da me natera da mokrim, ali to nikako nisam mogao. Stavili su mi kateter i drenirali bešiku. Izvukli su mi oko dva litra urina - normalna bešika bi trebalo da ima oko 500 ml.

- Bio sam u jakim bolovima, jer mi bubrezi nisu izbacali i prerađivali mokraću. Odmah su me uputili na skeniranje i tamo su mi otkrili da je tumor.

Tada mu je rečeno da ima retku vrsta raka nazvanom rabdomiosarkom. Lekari su mu saopštili tada najgoru stvar, a to je da je to neizlečivo – priseća se Fil: - Bio sam shrvan. Imao sam bliskog rođaka koji je u prošlosti preminuo od raka. Bio sam odlučan i nadao sam se da će mladost biti na mojoj strani.

- Naravno, i moja porodica je bila uništena. Bio sam tako zdrav, puno sam vežbao i nisam imao prethodnih zdravstvenih problema. Nisam razmišljao o tome što nisam mogao da mokrim, jer sam pio alkohol tokom celog dana, a trebalo je...

Od trenutka dijagnostikovanja bolesti, Fil je na hemoterapiji i radioterapiji u bolnici Friman.

pregled
Foto: Shutterstock

- Konsultant mi je rekao da misle da je tumor neizlečiv, ali hemoterapijom se može kontrolisati i osigurati da se ne vrati.

- Odlučio sam samo da živim najbolji život koji mogu. Preselio sam se kod devojke ranije ove godine i kupili smo psa, koji me je zaokupio i bio je zaista sjajna stvar koja mi je skrenula misli. Takođe sam se vratio na posao u julu.

Fil sada radi zajedno sa "Fondom za obolele tinejdžere od raka" i pridružio se dobrotvornoj organizaciji kako bi podigao svest o glavnim znacima raka kod mladih ljudi.

Rekao je da je njihova podrška bila od ogromne pomoći i da je zahvalan na nepokolebljivom pozitivnom stavu koji mu je pomogao da sve prebrodi. 

- Mnogo su mi pomogli. Medicinska sestra specijalista u mojoj jedinici objasnila je šta će mi se dogoditi kada mi je dijagnostikovan rak. Bilo je to tako zbunjujuće vreme, ali njena podrška je bila neverovatna.

- Iako nekada mislite da uzaludno trošite vreme lekara opšte prakse, važno je da ako mislite da nešto nije u redu, ne oklevate da to proverite.

Dr Louis Soanes, glavna medicinska sestra u Fondu, rekla je da dobrotvorna organizacija poziva vladu da pokrene kampanju podizanja svesti javnosti o raku kod mladih ljudi.

- Može biti zastrašujuće razmišljati o raku, posebno ako ste mlada osoba, ali to se može dogoditi svakome - bilo kog uzrasta. Uvek slušajte svoje telo i ako ste zabrinuti, nemojte se plašiti da tražite pomoć – verovatno je da nije rak, ali uvek je najbolje proveriti.

 

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
3 Beograd