Проја са тиквицама која се топи у устима – савршен летњи рецепт: Готова за тили час, а укус никад лепши
Тражите савршен спој традиционалног укуса и сезонских намирница? Ова проја са тиквицама је право чудо из рерне – сочна, мирисна и фантастична.
Ако тражите рецепт који спаја традицију домаће кухиње и свежину сезонских намирница, не тражите даље – проја са тиквицама је прави одговор. Ова варијација популарне пројарице доноси мекоћу, савршену влажност и арому којој је тешко одолети. Идеална је као лагани доручак, ужина, додатак ручку или вечери, а једнако ће одушевити и љубитеље меса и вегетаријанце.
У наставку вам доносимо детаљан и проверено фантастичан рецепт, уз све цаке које разликују домаћу проју од обичне пите.
Састојци за проју са тиквицама (мера за средњи плех 25x35 цм)
2 веће свеже тиквице (око 400 г)
3 јаја
200 мл јогурта
100 мл уља (сунцокретовог или маслиновог)
1 кашичица соли
150 г белог кукурузног брашна
100 г пшеничног брашна (може и интегрално)
1 прашак за пециво
100 г фета сира или домаћег ситног сира
По жељи: мало першуна, или младог лука за освежавајућу ноту
Припрема – корак по корак
1. Припрема тиквица
Оперите и нарендајте тиквице (са кором, али без семена ако су старије). Посолите их благом кашичицом соли и оставите у цедиљки 15–20 минута да пусте воду. Након тога их добро исцедите рукама или газом – овај корак је кључан за савршену текстуру проје!
2. Умућивање смесе
У посебној чинији умутите јаја, додајте јогурт и уље, па сједините. Додајте исцеђене тиквице, измрвљени сир и зачине по жељи. Све добро измешајте.
3. Суви састојци
Помешајте кукурузно брашно, пшенично брашно и прашак за пециво. Додајте их у смесу и сједините варјачом – тесто треба да буде гушће, али не превише тврдо (по потреби можете додати још мало јогурта или брашна).
4. Печење
Плех обложите папиром за печење или подмажите уљем и поспите брашном. Сипајте смесу и поравнајте. По жељи, одозго можете додати пар коцкица сира или семенке сунцокрета за декорацију и хрскавост.
5. Рерна на 200°Ц
Пеците у претходно загрејаној рерни око 35–40 минута, или док корица не постане златно-жута, а средина чврста и мирисна. Проверите чачкалицом.
Савети за додатни укус:
Додајте кашику павлаке или рендани качкаваљ у смесу за богатији укус.
Користите маслиново уље и зачине попут оригана за медитерански шмек.
Сервирање и уживање
Проја са тиквицама је подједнако укусна топла, млака или хладна. Можете је служити уз кисело млеко, парадајз салату, ајвар или лагани јогурт сос са белим луком и мирођијом. Идеална је и за понети – на посао, пикник или пут.