Рецепт око ког се сви отимају: Спанаћ запечен у рерни је прави хит - кремаст и пун сира, преукусан
Сви ће тражити још.
Ако је спанаћ за Вас синоним за досадну здраву храну из детињства – време је да променимо ту причу. Заборавите на бљутаве каше и обавезне тањире из обданишта.
Овај рецепт прави је доказ да спанаћ може бити гурмански, кремаст и пун укуса – и да нестане са стола пре главног јела.
Било да га припремате као прилог или лагани ручак уз кришку хлеба и чашу јогурта, запечени спанаћ са сиром и павлаком враћа овог зеленог класика у игру - у најукуснијем могућем облику.
Састојци и количина:
- 500 г свежег спанаћа (или 300 г бланшираног)
- 200 мл киселе павлаке
- 100 мл неутралне павлаке за кување
- 1 јаје
- 150 г измрвљеног фета сира (или младог сира)
- 50 г ренданог качкаваља (за посипање)
- 1 чен белог лука (ситно сецкан или изрендан)
- Со, бибер и мало мускатног орашчића по укусу
- Маслиново уље за подмазивање
Начин припреме:
Спанаћ оперите и бланширајте 2–3 минута у кипућој води. Затим процедите, охладите и добро оцедите вишак течности. Исеците га ситно.
У великој чинији сједините павлаку, јаје, измрвљени фета сир, бели лук, со, бибер и мало наренданог мускатног орашчића.
Додајте спанаћ у смесу и добро промешајте да се све сједини.
Подмажите ватросталну посуду маслиновим уљем и сипајте припремљену смесу. Поравнајте је и одозго поспите ренданим качкаваљем.
Пеците у рерни загрејаној на 200°Ц око 20–25 минута, док не порумени и ухвати хрскаву корицу.