Рецепт стар вековима: Чорба која у потпуности ОПОРАВЉА ОРГАНИЗАМ и јача имунитет, а ево како се прирема
Позната по свом позитивном утицају на здравље, ова супа је постала основни део исхране за многе који желе да очувају своје здравље и оснаже имунитет.
Хипократова чорба, једноставна и хранљива супа од поврћа, препозната је широм света као један од најефикаснијих природних лекова за превенцију и лечење многих болести, са посебним нагласком на канцерогена обољења.
Име "Хипократова чорба" потиче од старогрчког лекара Хипократа, који је, према легенди, осмислио ову супу пре више од 2.500 година као лековити напитак за јачање тела и лечење разних болести. Међутим, на глобалној сцени чорба је постала популарна почетком 20. века, захваљујући немачком лекару др. Максу Герсону, који је увео супу у своју познату Герсонову терапију, засновану на здравој исхрани и детоксикацији организма.
Др. Герсон је ову терапију користио за лечење разних здравствених проблема, укључујући рак, туберкулозу, артритис, високи крвни притисак, алергије и многе друге болести. Он је открио да комбинација хранљивих материја и појачана детоксикација могу значајно допринети здрављу и излечењу организма, а Хипократова чорба постала је кључни елемент овог режима.
Једна од главних предности Хипократове чорбе је њено снажно деловање у процесу детоксикације организма. Поврће које се користи у припреми ове супе богато је антиоксидансима, витаминима, минералима и влакнима, који помажу у чишћењу тела од токсина, побољшавају функцију јетре и подстичу здравље бубрега. Парадајз, бели лук, црни лук и празилук, који су главни састојци, садрже сумпорне компоненте које убрзавају елиминацију токсина, док першун доприноси детоксикацији и чишћењу организма.
За припрему Хипократове чорбе потребно је само неколико састојака, а сама припрема је једноставна и брза.
Састојци
- 1 корен целера
- 1 корен першуна
- 2 главице лука
- 2 мала празилука
- Бели лук по жељи
- Мало першуновог листа
- 600 г парадајза
- 400 г кромпира
Оперите поврће и исеците га на кришке или коцкице, а затим ставите у шерпу и прелијте водом да прелијете поврће. Кувајте док не проври, а када проври смањите температуру и кувајте на лаганој ватри 2 сата, док поврће не омекша. На крају додајте бели лук и зачините по укусу.
Иако Хипократова чорба има много препорука и користи у оквиру алтернативних терапија, важно је нагласити да је најбоље приступити било којем режиму исхране са опрезом и након консултација са здравственим стручњацима. Она може бити користан додатак исхрани, али није замена за медицинске третмане и третмане од стране лекара.