Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Овакву БАКЛАВУ сигурно још нисте правили! Бака Јела у ФИЛ додаје занимљив САСТОЈАК због постаје ХРСКАВА СПОЉА и мека УНУТРА

25.01.2024. 07:44
Пише:
Србија Данас/М. Аћимовић
baklava
баклава / Извор: Фото: Youtube printscreen/Jelajelena Петровиц

У свету кулинарских чаролија, један рецепт се истиче као неодољив спој традиције, сочности и хрскавости - баклава са орасима и кексом. Ова слатка посластица осваја срца својим богатим укусом и јединственом текстуром

Баклава, ова традиционална посластица, неодољива је комбинација хрскаве коре, сочног фила од ораха, кекса и освежавајућег сирупа. Ако сте спремни засладити се баш онако слатко, ово је рецепт који ће вас одушевити.

Бака Јела доноси рецепт за ОМИЉЕНУ КОМБИНАЦИЈУ скоро сваког СРБИНА - Спремите се да ПОЛИЖЕТЕ ПРСТЕ уз ПОДВАРАК из рерне и ПРОЈАРУpodvarak

Бака Јела доноси рецепт за ОМИЉЕНУ КОМБИНАЦИЈУ скоро сваког СРБИНА - Спремите се да ПОЛИЖЕТЕ ПРСТЕ уз ПОДВАРАК из рерне и ПРОЈАРУ

Ма, БОЉЕ су и од оних их ПЕКАРЕ! Тамо их зову КРОАСАНИМА, а ми СЛАНЕ КИФЛИЦЕ - Бака Јелин рецепт је ПРОВЕРЕНО НАЈБОЉИkiflice

Ма, БОЉЕ су и од оних их ПЕКАРЕ! Тамо их зову КРОАСАНИМА, а ми СЛАНЕ КИФЛИЦЕ - Бака Јелин рецепт је ПРОВЕРЕНО НАЈБОЉИ

Састојци:

  • Танке коре
  • 3 јаја
  • 30 мл уља
  • 200 гр кекса
  • 150 гр млевених ораха
  • 50 мл јогурта
  • 1 лимун (сок и корица)
  • 1 ванилин шећер
  • 400 мл воде

Припрема:

Припрема сирупа: У шерпу сипајте 400 грама шећера, додајте воду, сок и корицу лимуна, као и ванилин шећер. Кувајте 5-6 минута да добијете густи сируп. Оставите да се охлади.

Припрема фила: У чинији жицом умутите јаја, додајте шећер по жељи, пола количине уља, јогурт, кекс и млевене орахе. Све добро изједначите док не добијете кремасту смесу.

Завијање баклаве:

  • Коре раширите и сваку премазујте уљем.
  • Додајте другу кору, поново је премазујте уљем.
  • На доњу половину ставите део фила и равномерно га распоредите по ширини.
  • Увијте у ролницу.
  • Ролницу стављајте у подмазан плех.

Пеците на 200 степени Ц 30-40 минута, док лепо не порумени.

Прелите печену баклаву охлађеним сирупом и оставите да се добро натопи и охлади.

Баклава је спремна за послуживање! Сеците је на мање ролнице по жељи и уживајте у савршеној комбинацији хрскаве коре и сочног фила.

Овај рецепт гарантује врхунско уживање у слатком рајском споју ораха, кекса и сочне баклаве. Препустите се овој укусној посластици која ће одушевити ваше непце. Уживајте!