Ovakvu BAKLAVU sigurno još niste pravili! Baka Jela u FIL dodaje zanimljiv SASTOJAK zbog postaje HRSKAVA SPOLJA i meka UNUTRA
U svetu kulinarskih čarolija, jedan recept se ističe kao neodoljiv spoj tradicije, sočnosti i hrskavosti - baklava sa orasima i keksom. Ova slatka poslastica osvaja srca svojim bogatim ukusom i jedinstvenom teksturom
Baklava, ova tradicionalna poslastica, neodoljiva je kombinacija hrskave kore, sočnog fila od oraha, keksa i osvežavajućeg sirupa. Ako ste spremni zasladiti se baš onako slatko, ovo je recept koji će vas oduševiti.
Baka Jela donosi recept za OMILJENU KOMBINACIJU skoro svakog SRBINA - Spremite se da POLIŽETE PRSTE uz PODVARAK iz rerne i PROJARU
Ma, BOLJE su i od onih ih PEKARE! Tamo ih zovu KROASANIMA, a mi SLANE KIFLICE - Baka Jelin recept je PROVERENO NAJBOLJI
Sastojci:
- Tanke kore
- 3 jaja
- 30 ml ulja
- 200 gr keksa
- 150 gr mlevenih oraha
- 50 ml jogurta
- 1 limun (sok i korica)
- 1 vanilin šećer
- 400 ml vode
Priprema:
Priprema sirupa: U šerpu sipajte 400 grama šećera, dodajte vodu, sok i koricu limuna, kao i vanilin šećer. Kuvajte 5-6 minuta da dobijete gusti sirup. Ostavite da se ohladi.
Priprema fila: U činiji žicom umutite jaja, dodajte šećer po želji, pola količine ulja, jogurt, keks i mlevene orahe. Sve dobro izjednačite dok ne dobijete kremastu smesu.
Zavijanje baklave:
- Kore raširite i svaku premazujte uljem.
- Dodajte drugu koru, ponovo je premazujte uljem.
- Na donju polovinu stavite deo fila i ravnomerno ga rasporedite po širini.
- Uvijte u rolnicu.
- Rolnicu stavljajte u podmazan pleh.
Pecite na 200 stepeni C 30-40 minuta, dok lepo ne porumeni.
Prelite pečenu baklavu ohlađenim sirupom i ostavite da se dobro natopi i ohladi.
Baklava je spremna za posluživanje! Secite je na manje rolnice po želji i uživajte u savršenoj kombinaciji hrskave kore i sočnog fila.
Ovaj recept garantuje vrhunsko uživanje u slatkom rajskom spoju oraha, keksa i sočne baklave. Prepustite se ovoj ukusnoj poslastici koja će oduševiti vaše nepce. Uživajte!