Рецепт за летње врућине: Направите овај преукусан и здрав ручак, а да не морате да се знојите поред шпорета
Пилав, јело са богатом историјом и бројним варијантама широм света, заузео је посебно место и у европским кухињама. Кроз векове, ово једноставно јело од пиринча прилагођавало се локалним укусима и састојцима, стварајући разноврсне регионалне специјалитете попут шпанске паеље, италијанске рижоте и грчке пилаф верзије, које и данас освајају непца широм континента.
Када пожелите да својим најмилијима припремите нешто што је истовремено укусно, хранљиво и визуелно заносно, нема бољег избора од шареног пилава с пилетином и поврћем. Ово јело је прави гастрономски бисер који спаја богатство боја и мириса са савршеном текстуром, стварајући неодољиву хармонију укуса. Инспирисан традиционалним рецептима наших бака, пилав из рерне данас добија модерну ноту захваљујући пажљиво бираним зачинима као што су димљена паприка и куркума, које му дају посебан, софистицирани шмек.
Савршен је за летње вечере на тераси, породичне ручкове или елегантне дружења с пријатељима, где сваки залогај буди осећај топлине дома и луксуза. Сочна пилетина, благо карамелизовано поврће и нежни пиринач прожети ароматичним зачинима, обогаћени свежим першуном и капљицом лимуна, представљају комбинацију која осваја срца и непца. Припрема овог јела не захтева много времена, али ће ефекат на вашим гостима бити неизмеран.
Пилав дуга историја
Пилав је једно од најстаријих јела које је своје порекло имало на Блиском истоку и у централној Азији, али се његова популарност брзо проширила и у европске кухиње, где је постао саставни део многих традиционалних јела. У средњем веку, пилав је стигао у јужне делове Европе преко трговачких рута и османских освајања, посебно на Балкану и у земљама Медитерана. Тамо је доживео бројне прилагодбе, укључујући коришћење локалних зачина и намирница, што је довело до богатих и разноликих верзија овог јела.
У европским земљама као што су Шпанија, Италија и Грчка, пилав је еволуирао у специфичне регионалне специјалитете – од шпанске паеље, преко италијанске рижоте, до грчке пилаф варијанте, где се пиринач комбинује са поврћем, месом или морским плодовима. Свака регија је на свој начин прилагодила основну технику кувања пиринча, стварајући уникатна јела која одражавају локалне обичаје и кулинарску традицију. Овај спој традиције и креативности учинио је пилав једним од омиљених јела широм Европе, које и данас краси трпезе бројних домова.
Састојци:
- 300 г пилећег филеа
- 1 шоља пиринча
- 1 црвена паприка
- 1 зелена паприка
- 1 шаргарепа
- 100 г грашка
- 1 главица црног лука
- 2 чена белог лука
- 2 кашике маслиновог уља
- 1 кашичица димљене паприке
- 1 прстохват куркуме
- 500 мл пилећег бујона
- Со и бибер по укусу
- Свеж першун за декорацију
- Лимун за сервирање
Припрема:
- На маслиновом уљу пропржите ситно сецкани црни и бели лук док не постану стакласти.
- Додајте на коцкице исечену пилетину и пржите је док не порумени са свих страна.
- Убаците исецкану шаргарепу, црвену и зелену паприку, као и грашак. Динстајте поврће неколико минута док мало омекша.
- Додајте пиринач и добро промешајте да се сједини са пилетином и поврћем.
- Зачините димљеном паприком, куркумом, сољу и бибером.
- Сипајте пилећи бујон, смањите температуру на лагано и поклопите. Кувајте око 20 минута, док пиринач не упије течност и омекша. По потреби додајте још мало бујона или воде.
- Пред крај поспите ситно сецканим першуном и промешајте.
-
Послужите топло, уз кришку лимуна која пилаву даје освежавајућу ноту.
Уживајте у овом сочном, ароматичном и хранљивом оброку који буди успомене на домаћу кухињу наших бака!