Рецепт за најукусније ЋЕВАПЕ са роштиља! Са њим нема грешке, успева чак и аматерима, а савршен за припрему ПРВОМАЈСКОГ УРАНКА
Месо с роштиља мора бити мекано и сочно, а након оброка не смете осећати тежину у желуцу и сећати се ћевапа цео дан.
Долази Први мај, време када цела Србија мирише на роштиљ! Ако тражите рецепт који никада не омане, ћевапи по овом рецепту биће хит сваког уранка, пикника или окупљања у природи. Тајна је у правим састојцима и једноставној припреми, а успева чак и онима који роштиљ пале први пут!
Било да их правите на ћумуру, плинском роштиљу или тигању, ови ћевапи биће сочни, мирисни и пуни укуса.
Састојци за домаће ћевапе (за 4 особе):
- 500 г мешаног млевеног меса (јунетина и свињетина у односу 70:30)
- 1 кашичица соде бикарбоне
- 1 кашика млевене црвене паприке
- 1 главица црног лука (ситно рендан)
- 3 чена белог лука (ситно сецкана или изгњечена)
- Со и бибер по укусу
- 100 мл минералне воде (за сочност)
- По жељи: 1 кашичица сувог биљног зачина
Припрема:
Млевено месо ставите у већу чинију. Додајте рендани црни и бели лук, соду бикарбону, црвену паприку, со, бибер и остале зачине.
Полако додајте минералну воду и месите смесу барем 10 минута, док не постане глатка и лепљива. Ово је кључно за добру текстуру ћевапа!
Смесу прекријте фолијом и оставите да одстоји у фрижидеру минимум 2 сата, идеално преко ноћи.
Обликујте ћевапе рукама (prethodno их мало науљите) и ређајте на тањир.
Пеците на добро загрејаном роштиљу, око 3–4 минута са сваке стране, док не добију лепу златносмеђу боју.
Савети за сервирање:
Послужите их уз сецкани црни лук, ајвар, кајмак и свеж сомун. Одлично иду уз млади сир, печене паприке и салату од парадајза.
За потпуни доживљај, не заборавите хладно пиво или домаћи сок!
Бонус савет за савршен роштиљ:
Пре него што ставите ћевапе, добро загрејте решетку и премажите је парчетом сланине или луком да се месо не лепи.
Било да роштиљате у дворишту, парку или на излету, овај рецепт ће вас сигурно одушевити! Први мај је права прилика да покажете своје кулинарске вештине – и то са стилом.