Recept za najukusnije ĆEVAPE sa roštilja! Sa njim nema greške, uspeva čak i amaterima, a savršen za pripremu PRVOMAJSKOG URANKA
Meso s roštilja mora biti mekano i sočno, a nakon obroka ne smete osećati težinu u želucu i sećati se ćevapa ceo dan.
Dolazi Prvi maj, vreme kada cela Srbija miriše na roštilj! Ako tražite recept koji nikada ne omane, ćevapi po ovom receptu biće hit svakog uranka, piknika ili okupljanja u prirodi. Tajna je u pravim sastojcima i jednostavnoj pripremi, a uspeva čak i onima koji roštilj pale prvi put!
Bilo da ih pravite na ćumuru, plinskom roštilju ili tiganju, ovi ćevapi biće sočni, mirisni i puni ukusa.
Sastojci za domaće ćevape (za 4 osobe):
- 500 g mešanog mlevenog mesa (junetina i svinjetina u odnosu 70:30)
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašika mlevene crvene paprike
- 1 glavica crnog luka (sitno rendan)
- 3 čena belog luka (sitno seckana ili izgnječena)
- So i biber po ukusu
- 100 ml mineralne vode (za sočnost)
- Po želji: 1 kašičica suvog biljnog začina
Priprema:
Mleveno meso stavite u veću činiju. Dodajte rendani crni i beli luk, sodu bikarbonu, crvenu papriku, so, biber i ostale začine.
Polako dodajte mineralnu vodu i mesite smesu barem 10 minuta, dok ne postane glatka i lepljiva. Ovo je ključno za dobru teksturu ćevapa!
Smesu prekrijte folijom i ostavite da odstoji u frižideru minimum 2 sata, idealno preko noći.
Oblikujte ćevape rukama (prethodno ih malo nauljite) i ređajte na tanjir.
Pecite na dobro zagrejanom roštilju, oko 3–4 minuta sa svake strane, dok ne dobiju lepu zlatnosmeđu boju.
Saveti za serviranje:
Poslužite ih uz seckani crni luk, ajvar, kajmak i svež somun. Odlično idu uz mladi sir, pečene paprike i salatu od paradajza.
Za potpuni doživljaj, ne zaboravite hladno pivo ili domaći sok!
Bonus savet za savršen roštilj:
Pre nego što stavite ćevape, dobro zagrejte rešetku i premažite je parčetom slanine ili lukom da se meso ne lepi.
Bilo da roštiljate u dvorištu, parku ili na izletu, ovaj recept će vas sigurno oduševiti! Prvi maj je prava prilika da pokažete svoje kulinarske veštine – i to sa stilom.