Рецепт за НАЛИВЕНЕ ГИБАНЧИЋЕ са сиром - Сутра почиње пост, а ово јело данас морате имати на трпези, обичаји налажу
Данас је идеалан дан за овакав специјалитет, спремите га за доручак или вечеру.
Данас су Беле покладе, значајан верски празник који се обележава последње недеље пред почетак Великог Васкршњег поста.
Беле покладе су последњи дан када се једе мрсна храна, посебно млечни производи, јаја и бели сир, што је и разлог за назив "беле". Зато смо за вас припремили један рецепт наливену гибаницу са сиром.
Састојци:
- 500 - 750 г готових кора за питу
- 400 г сира
Прелив:
- 1 јаје
- 200 мл млека
- 200 мл уља
- 200 мл минералне воде
Припрема
Једно јаје додајте у посуду, 200 мл уља, 200 мл минералне воде и 200 мл млека, како би пита била хрскава и лисната, додајте и половину кашичице соли. Све састојке лагано умутите виљушком.
Сваки лист мора имати четири коре, ређајте једну на другу и премазујте их припремљеном смесом, од јаја, уља и киселе. Затим их поделите на два дела и сваки део обилно филујте сиром и завијте у ролат (да би вам био јаснији поступак погледајте га на видеу линкованом у наставку).
Сваки ролатић благо сецните на врху и ређајте у плех да се пече. Сваки додатно прелијте преливом који смо спремили и поспите са мало кукурузног брашна.
Ставите да се пече 25 минута на 220 степени. Када гибанчићи добију боју, извадите их из рерне.
За посипање 1 кашика кукурузног брашна или паленте.