Recept za NALIVENE GIBANČIĆE sa sirom - Sutra počinje post, a ovo jelo danas morate imati na trpezi, običaji nalažu
Danas je idealan dan za ovakav specijalitet, spremite ga za doručak ili večeru.
Danas su Bele poklade, značajan verski praznik koji se obeležava poslednje nedelje pred početak Velikog Vaskršnjeg posta.
Bele poklade su poslednji dan kada se jede mrsna hrana, posebno mlečni proizvodi, jaja i beli sir, što je i razlog za naziv "bele". Zato smo za vas pripremili jedan recept nalivenu gibanicu sa sirom.
Sastojci:
- 500 - 750 g gotovih kora za pitu
- 400 g sira
Preliv:
- 1 jaje
- 200 ml mleka
- 200 ml ulja
- 200 ml mineralne vode
Priprema
Jedno jaje dodajte u posudu, 200 ml ulja, 200 ml mineralne vode i 200 ml mleka, kako bi pita bila hrskava i lisnata, dodajte i polovinu kašičice soli. Sve sastojke lagano umutite viljuškom.
Svaki list mora imati četiri kore, ređajte jednu na drugu i premazujte ih pripremljenom smesom, od jaja, ulja i kisele. Zatim ih podelite na dva dela i svaki deo obilno filujte sirom i zavijte u rolat (da bi vam bio jasniji postupak pogledajte ga na videu linkovanom u nastavku).
Svaki rolatić blago secnite na vrhu i ređajte u pleh da se peče. Svaki dodatno prelijte prelivom koji smo spremili i pospite sa malo kukuruznog brašna.
Stavite da se peče 25 minuta na 220 stepeni. Kada gibančići dobiju boju, izvadite ih iz rerne.
Za posipanje 1 kašika kukuruznog brašna ili palente.