Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БАДЊЕВКА, старинска ПИТА која се прави за БАДЊЕ ВЕЧЕ - Пуна ораха и сувог воћа, најсочнији рецепт за ОБАВЕЗАН детаљ на трпези

05.01.2024. 17:02
Пише:
Србија Данас/Ј.Шипчић
badnjevka
бадњевка / Извор: Фото: Shutterstock

Сутра је Бадни дан и пости се. Уколико желите да трпезу обогатите са нечим слатким, препоручујемо вам овај рецепт за баклаву. Богата пита од сувог воћа и ораха назива се Бадњевка, која се традиционално спрема за Бадње вече.

Бадње вече представља припрему за један од најрадоснијих хришћанских празника - Божић. Православни верници га обележавају 6. јануара, а за овај празник се везују разни ритуали и обичаји који слуте на срећу, радост и благостање. Стари обичај је да на Бадњи дан треба унети у дом Бадњак, дрво које се сече ујутру, а уноси се у дом увече и ложи се у ватру. У дом се уноси слама као симболично подсећање на рођење Христа у Витлејемској пећини.

Како прославити БОЖИЋ У СТАНУ - Ово је начин да "дарујете" ОГЊИШТЕ којег нема, једноставан поступак са БАДЊАКОМBožić

Како прославити БОЖИЋ У СТАНУ - Ово је начин да "дарујете" ОГЊИШТЕ којег нема, једноставан поступак са БАДЊАКОМ

Има је ВИШЕ од 50% ЉУДИ! Бактерија која је узрок чира и рака на желуцу може да се шири међу члановима породице - ОВО је главни узрокstomak

Има је ВИШЕ од 50ЈУДИ! Бактерија која је узрок чира и рака на желуцу може да се шири међу члановима породице - ОВО је главни узрок

Поред свега што је неопходно да се нађе на празничној трпези за Бадњи дан, обавезна је и пита коју су наши стари називала Бадњевка.

Она је заправо верзија баклаве, а одлична је посластица за дан поста.

badnjevka
бадњевка / Извор: Фото: Shutterstock

Састојци за тесто:

  • 500 г кора за питу
  • 250 г млевених ораха
  • 250 г сувог воћа по жељи
  • 200 г уља
  • 1 шоља шећера
  • 1 шоља воде

Састојци за сируп:

  • 2 шоље шећера
  • 1 шоља воде
  • 1 кашика лимуновог сока
  • Комадић коре од лимуна

Упутства:

  1. Растопите путер у шерпи, додајте млевене орахе и воће, а затим додајте шећер. Мешајте док се сви састојци добро не сједине.

  2. Додајте шољу воде и кувајте смесу док не постане густа. Склоните са ватре и оставите да се охлади.

  3. Узмите кору за питу, ставите део фила од ораха и печурака дуж краја коре и увијте у ролат. Понављајте поступак док не потрошите све коре и фил.

  4. Поређајте ролате у плех обложен папиром за печење.

  5. Рерну загријте на 180 степени Целзијуса. Пеците питу док не добије лепу златно смеђу боју, обично око 25-30 минута.

  6. Док се пита пече, припремите сируп. У шерпи прокувајте воду, шећер, лимунов сок и корицу лимуна док се шећер потпуно не истопи. Склоните с ватре и оставите да се охлади.

  7. Кад се пита испече, прелијте је охлађеним сирупом.

  8. Оставите питу да упије сируп пре него што је сечете и послужите.

Овај рецепт за Бадњевку је само један од многих варијација које се могу пронаћи. Прилагодите састојке према вашем укусу и жељама. Срећно с припремом!

Србија Данас/Ј.Шипчић