BADNJEVKA, starinska PITA koja se pravi za BADNJE VEČE - Puna oraha i suvog voća, najsočniji recept za OBAVEZAN detalj na trpezi
Sutra je Badni dan i posti se. Ukoliko želite da trpezu obogatite sa nečim slatkim, preporučujemo vam ovaj recept za baklavu. Bogata pita od suvog voća i oraha naziva se Badnjevka, koja se tradicionalno sprema za Badnje veče.
Badnje veče predstavlja pripremu za jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika - Božić. Pravoslavni vernici ga obeležavaju 6. januara, a za ovaj praznik se vezuju razni rituali i običaji koji slute na sreću, radost i blagostanje. Stari običaj je da na Badnji dan treba uneti u dom Badnjak, drvo koje se seče ujutru, a unosi se u dom uveče i loži se u vatru. U dom se unosi slama kao simbolično podsećanje na rođenje Hrista u Vitlejemskoj pećini.
Kako proslaviti BOŽIĆ U STANU - Ovo je način da "darujete" OGNJIŠTE kojeg nema, jednostavan postupak sa BADNJAKOM
Ima je VIŠE od 50JUDI! Bakterija koja je uzrok čira i raka na želucu može da se širi među članovima porodice - OVO je glavni uzrok
Pored svega što je neophodno da se nađe na prazničnoj trpezi za Badnji dan, obavezna je i pita koju su naši stari nazivala Badnjevka.
Ona je zapravo verzija baklave, a odlična je poslastica za dan posta.
Sastojci za testo:
- 500 g kora za pitu
- 250 g mlevenih oraha
- 250 g suvog voća po želji
- 200 g ulja
- 1 šolja šećera
- 1 šolja vode
Sastojci za sirup:
- 2 šolje šećera
- 1 šolja vode
- 1 kašika limunovog soka
- Komadić kore od limuna
Uputstva:
-
Rastopite puter u šerpi, dodajte mlevene orahe i voće, a zatim dodajte šećer. Mešajte dok se svi sastojci dobro ne sjedine.
-
Dodajte šolju vode i kuvajte smesu dok ne postane gusta. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
-
Uzmite koru za pitu, stavite deo fila od oraha i pečuraka duž kraja kore i uvijte u rolat. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve kore i fil.
-
Poređajte rolate u pleh obložen papirom za pečenje.
-
Rernu zagrijte na 180 stepeni Celzijusa. Pecite pitu dok ne dobije lepu zlatno smeđu boju, obično oko 25-30 minuta.
-
Dok se pita peče, pripremite sirup. U šerpi prokuvajte vodu, šećer, limunov sok i koricu limuna dok se šećer potpuno ne istopi. Sklonite s vatre i ostavite da se ohladi.
-
Kad se pita ispeče, prelijte je ohlađenim sirupom.
-
Ostavite pitu da upije sirup pre nego što je sečete i poslužite.
Ovaj recept za Badnjevku je samo jedan od mnogih varijacija koje se mogu pronaći. Prilagodite sastojke prema vašem ukusu i željama. Srećno s pripremom!
Srbija Danas/J.Šipčić