clear sky
16°C
29.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

BADNJEVKA, starinska PITA koja se pravi za BADNJE VEČE - Puna oraha i suvog voća, najsočniji recept za OBAVEZAN detalj na trpezi

05.01.2024. 17:02
Piše:
Srbija Danas/J.Šipčić
badnjevka
badnjevka / Izvor: Foto: Shutterstock

Sutra je Badni dan i posti se. Ukoliko želite da trpezu obogatite sa nečim slatkim, preporučujemo vam ovaj recept za baklavu. Bogata pita od suvog voća i oraha naziva se Badnjevka, koja se tradicionalno sprema za Badnje veče.

Badnje veče predstavlja pripremu za jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika - Božić. Pravoslavni vernici ga obeležavaju 6. januara, a za ovaj praznik se vezuju razni rituali i običaji koji slute na sreću, radost i blagostanje. Stari običaj je da na Badnji dan treba uneti u dom Badnjak, drvo koje se seče ujutru, a unosi se u dom uveče i loži se u vatru. U dom se unosi slama kao simbolično podsećanje na rođenje Hrista u Vitlejemskoj pećini.

Kako proslaviti BOŽIĆ U STANU - Ovo je način da "darujete" OGNJIŠTE kojeg nema, jednostavan postupak sa BADNJAKOMBožić

Kako proslaviti BOŽIĆ U STANU - Ovo je način da "darujete" OGNJIŠTE kojeg nema, jednostavan postupak sa BADNJAKOM

Ima je VIŠE od 50% LJUDI! Bakterija koja je uzrok čira i raka na želucu može da se širi među članovima porodice - OVO je glavni uzrokstomak

Ima je VIŠE od 50JUDI! Bakterija koja je uzrok čira i raka na želucu može da se širi među članovima porodice - OVO je glavni uzrok

Pored svega što je neophodno da se nađe na prazničnoj trpezi za Badnji dan, obavezna je i pita koju su naši stari nazivala Badnjevka.

Ona je zapravo verzija baklave, a odlična je poslastica za dan posta.

badnjevka
badnjevka / Izvor: Foto: Shutterstock

Sastojci za testo:

  • 500 g kora za pitu
  • 250 g mlevenih oraha
  • 250 g suvog voća po želji
  • 200 g ulja
  • 1 šolja šećera
  • 1 šolja vode

Sastojci za sirup:

  • 2 šolje šećera
  • 1 šolja vode
  • 1 kašika limunovog soka
  • Komadić kore od limuna

Uputstva:

  1. Rastopite puter u šerpi, dodajte mlevene orahe i voće, a zatim dodajte šećer. Mešajte dok se svi sastojci dobro ne sjedine.

  2. Dodajte šolju vode i kuvajte smesu dok ne postane gusta. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.

  3. Uzmite koru za pitu, stavite deo fila od oraha i pečuraka duž kraja kore i uvijte u rolat. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve kore i fil.

  4. Poređajte rolate u pleh obložen papirom za pečenje.

  5. Rernu zagrijte na 180 stepeni Celzijusa. Pecite pitu dok ne dobije lepu zlatno smeđu boju, obično oko 25-30 minuta.

  6. Dok se pita peče, pripremite sirup. U šerpi prokuvajte vodu, šećer, limunov sok i koricu limuna dok se šećer potpuno ne istopi. Sklonite s vatre i ostavite da se ohladi.

  7. Kad se pita ispeče, prelijte je ohlađenim sirupom.

  8. Ostavite pitu da upije sirup pre nego što je sečete i poslužite.

Ovaj recept za Badnjevku je samo jedan od mnogih varijacija koje se mogu pronaći. Prilagodite sastojke prema vašem ukusu i željama. Srećno s pripremom!

Srbija Danas/J.Šipčić