Рецепт за ручак БЕЗ КУВАЊА - немојте да се знојите поред рингле: Богато, укусно и врло здраво
Заборавите на шпорет и дуге сате у кухињи – овај летњи ручак без кувања готов је за 15 минута, а освежиће вас и заситити баш како треба.
Лето у пуном јеку доноси много тога лепог – дуге дане, сунце, сезонско воће и поврће, али и један велики изазов: како припремити укусан и хранљив ручак када се температура у кухињи опасно приближава оној напољу? У таквим данима, када већина нас бежи и од саме помисли на укључивање рерне или шпорета, спас долази у виду паметно осмишљених оброка без кувања – лаганих, освежавајућих и готових за свега неколико минута.
Овај рецепт за богату летњу протеинску салату управо је такав. На први поглед можда делује као „само“ салата, али реч је о правом малом оброку у чинији – са савршеним балансом протеина, здравих масти и свежег поврћа, који ће вас заситити, али не и „забетонирати“ као тешки кувани ручкови. Комбинација туњевине, авокада, фета сира и сезонског поврћа чини ову салату идеалним избором за топле дане, било да је послужите као главно јело код куће, лагани пословни ручак или брзу вечеру на тераси.
Састојци
- 1 конзерва туњевине у маслиновом уљу (може и пилетина из конзерве или кувана јаја ако имате већ спремна)
- 1 већа свежа краставица
- 2 већа парадајза или 10 чери парадајзића
- 1 авокадо
- 1/2 главице црвеног лука (или млади лук)
- 100 г фета сира или моцареле
- 1 већа шака руколе или мешане зелене салате
- Маслиново уље, лимун, со, бибер
- (Опционално: маслине, капари, кувано јаје ако вам није вруће да га скувате)
Припрема:
- Парадајз и краставац оперите и насецкајте на крупније комаде.
- Авокадо ољуштите и исеците на коцке.
- Црвени лук танко нарежите, а руколу оперите и оставите да се оцеди.
- У великој чинији помешајте поврће, додајте оцеђену туњевину и измрвљени фета сир.
- Прелијте маслиновим уљем и соком од пола лимуна, посолите и побиберите по укусу.
- Лагано промешајте и послужите одмах – уз кришку хлеба или интегралну тортиљу.
Савети:
Уместо туњевине можете користити леблебије из конзерве или гриловану пилетину ако је већ имате спремну.
За додатну свежину, додајте мало свежег босиљка или нане.