Рецепт за ТУЛУМБЕ - Најсочнији домаћи колач који можете спремити, брзо, лако и укусно
Изненадите укућане данас овом старинском посластицом.
Колач који је идеалан предлог за све који очекују госте или желе да припреме неку посластицу за себе и своју породицу.
Са тулумбама никако не можете погрешити, а ево шта вам је потребно и како се прави.
Састојци за тесто:
250 мл воде
100 г маслаца
1 кашичица шећера
прстохват соли
200 г брашна
4 јаја
1 прашак за пециво
Састојци за сируп:
500 г шећера
500 мл воде
1 ванилин шећер
сок од пола лимуна
Припрема:
Припрема теста:
У шерпу ставите воду, маслац, шећер и со. Ставите на ватру и кувајте док се маслац не отопи и течност не почне да ври.
У врелу течност додајте брашно и прашак за пециво. Мешајте енергично док се смеса не сједини и не почне да се одваја од ивица шерпе. Кувајте још 1-2 минута, а затим скините са ватре.
Оставите смесу да се охлади на собној температури, а затим додајте једно по једно јаје, миксујући добро након сваког додавања, док се тесто не уједначи и постане глатко.
Пржење тулумби:
У дубоком тигању или фрижидеру загрејте уље за пржење. Обликујте тулумбе помоћу шприца или кесице са исеченим крајем, притисните тако да добијете дугуљасте облике.
Пржите тулумбе у врелом уљу, пазећи да не буду превише златне, него да добију лепу смеђу боју. Окрените их да се прже равномерно са свих страна.
Када су готове, извадите их из уља и ставите на папирне убрусе да упију вишак масноће.
Припрема сирупа:
У шерпи ставите воду, шећер, ванилин шећер и сок од лимуна. Ставите на средње јаку ватру и кувајте док се сируп не згусне, око 10-15 минута.
Вруће тулумбе уроните у врућ сируп и оставите да се натапају неколико минута.
Служите:
Тулумбе се служе топле, добро упијене сирупом. По жељи, можете их посути шећером у праху или циметом за додатни укус.
У наставку је и један посебан видео рецепт.