Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

САВЕТИ НУТРИЦИОНИСТЕ ЗА ЗГОДНО ТЕЛО: Не гоји сваки хлеб и постоји воће које треба избегавати

10.10.2017. 07:43
Пише:
Србија Danas/mondo.rs
mršavljenje
мршављење / Извор: Профимедиа

Послушајте реч стручњака...

Сузи Барел, нутрициониста из Аустралије (која је открила цаку како да скинете 5 килограма без муке - погледајте ОВДЕ), сваког дана одговара на мање-више иста питања својих клијената који желе да буду здрави и изгледају лепо.

"Да ли морам заувек да се одрекнем хлеба ако желим да будем витка?"

"Да ли је шећер из воћа 'опасан'?"

"Које уље је најздравије?"

Јужно воће штити ЖЕНСКИ мозак

Барелова је одлучила да на свом блогу разреши најчешће дилеме оних који желе да се хране здраво и изгубе вишак килограма, преноси "Дејли мејл". Неки од њених одговора ће вас можда изненадити...

Сузи Барел пише да не изазива сваки хлеб гојење, а "цака" је у томе да изаберете хлеб који ће вас чинити срећним и ситим, без "нежељених дејстава" у виду гомилања килограма.

"Бели хлеб, који често конзумирамо, врло брзо резултира претераном количином угљених хидрата и вишком калорија, ако не водимо строго рачуна о количини", пише Барелова.

Уместо белог хлеба, нутриционисти препоручују једно или два парчета хлеба од киселог теста или интегралних житарица, пошто је на тај начин унос угљених хидрата и калорија "под контролом".

5 начина како да вас јесење прехладе заобиђу, а један од њих је помоћу ЧОКОЛАДЕ!

Што се воћа тиче, Барелова каже да је оно одличан избор, све док конзумирате "праве врсте" воћа. Не морате да бирате између грожђа и лубенице, на пример, важно је само да конзумирате свеже воће које садржи природне шећере, и које неће шкодити вашој линији и здрављу ако се ограничите на једну или две порције у току дана.

Али, суво воће и воћни сокови су већ калоријске бомбе које би било боље избегавати. Ако волите суво воће, имајте у виду да је препоручена количина до пет кафених кашичица у току дана.

"Добро је, рецимо, ту количину сецканог сувог воћа додати овсеним пахуљицама", саветује Барелова.

Sušeno voće
Сушено воће / Извор: Профимедиа

Она подсећа и да је јако важно да читате декларације на производима, јер је максимална доза коју би требало себи да дозволите, ако не желите да то остави последице по вашу линију, до пет грама шећера по оброку, или мање од 10 грама шећера на 100 грама производа.

Скривени шећери често се налазе и у неким врстама јогурта, нарочито воћних. Ови производи често имају два или три пута више шећера од обичног јогурта, па ако желите да се освежите најбоље би било да сецкано воће додате у обичан јогурт.

Једна од честих дилема је и питање јаја у исхрани. Сузи Барел каже да су јаја - ОК.

"Јаја су веома богата важним нутријентима, а ако је ваша исхрана добро избалансирана, једно или два јајета у току дана неће утицати ни на вашу килажу, ни на ниво холестерола", пише она.

Која сте крвна група? Од тога зависи КОЈЕ вам све болести прете!

А ако се питате које би уље требало да користите - одговор је добро, старо маслиново уље.

"Екстра девичанско (хладно цеђено) маслиново уље је апсолутини победник у категорији уља. И, иако многи мисле да је оно само за салате и да није погодно за кување, истина је да можете кувати на маслиновом уљу јер је то једно од најстабилнијих уља за кување", објашњава Барелова.

Маслиново уље је богато антиоксидансима и витамином Е, а опште је познато да медитерански начин исхране који се заснива управо на овом уљу доприноси нижем ризику од болести срца и крвних судова.

Уље које би, с друге стране, требало да избегавате је кокосово уље. Оно садржи доста засићених масти, а не нуди никакву корист у виду антиоксиданата или хранљивих састојака.