Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОПРАВИТЕ УКУС СВАКОГ ЈЕЛА уз овај једноставан, али делотворан трик: За ваше СУПЕ И ЧОРБЕ ЋЕ ТРАЖИТИ РЕЦЕПТ после овога!

21.01.2024. 18:43
Пише:
Србија Данас
hrana
храна / Извор: Профимедиа

То су дефинитивно они рецепти који се преносе с колена на колено...

Ако желите да надоградите своје умеће кувања код куће, онда овладајте рецептима за класичне темељце, који су идеалан начин додавања укуса, текстуре и визуалне привлачности јелима.

За сваког кувара, био професионалац или аматер, разумевање различитих база састојака је темељ унапређивања готово свих рецепата. Јер темељци су саставни део бројних јела, како наше традиционалне, тако и разних светских кухиња.

То су дефинитивно они рецепти који се преносе с колена на колено и брижно чувају, зато вам доносимо најбоље рецептуре класичних темељаца, који ће да направе од ваших јела прави спектакл!

РАЗБУДИТЕ се на здравији начин - Ево које су то најбоље замене за КАФУ, а свака је феноменалног УКУСАkafa

РАЗБУДИТЕ се на здравији начин - Ево које су то најбоље замене за КАФУ, а свака је феноменалног УКУСА

Гурмански СЕНДВИЧИ по бакином рецепту - Мењају сваки ОБРОК, одлична опција за мало "ЈАЧИ" доручакsendvič

Гурмански СЕНДВИЧИ по бакином рецепту - Мењају сваки ОБРОК, одлична опција за мало "ЈАЧИ" доручак

Говеђи темељац

Прелијте водом 700 г меса и 2 кости са сржи и оставите да проври. Очистите и насецкајте шаргарепу, ¼ коренастог целера, 1 корен першуна и 1 празилук. Додајте 5 зрна бибера, 2 ловорова листа, 1 гранчицу тамјана и ½ печеног лука. Посолите и кувајте око 2 и по сата, па процедите.

Рибљи темељац

Очистите и насецкајте 2 лука, 1 шаргарепу, 2 стабљике целера и 1 празилук. Ставите у лонац заједно са ½ свежњића першуна, 1 гранчицом тамијана, 1 кашичицом бибера у зрну, 2 ловорова листа, ½ кашичице соли и 1 кг рибе (кости, главе). Залијте са по 500 мл белог вина и воде, па кувајте сат времена и на крају процедите.

Повртни темељац

Насецкајте 2 шаргарепе, 2 празилука, 1 лук, 2 коренаста целера и 2 чена белог лука. Пропржите на 2 кашичице уља, па кувајте 2 сата заједно са ловоровим листом, 1 кашичицом бибера у зрну и соли.

povrće, šargarepa
поврће, шаргарепа / Извор: Shutterstock

Пилећи темељац

Очистите и уситните 500 г поврћа за супу и 2 лука. Оперите 1 пиле за супу, па је заједно са поврћем прелијте водом, додајте кашичицу соли, кашичицу бибера у зрну и 3 ловорова листа. Кувајте сат и по, па процедите.

Три начина за одстрањивање масноће из темељца

Кухињски папир - пређите комадом кухињског папира по површини вруће супе - он ће да уклони масне мехуриће.

Коцкице леда- у врелу супу убаците неколико коцкица леда. Капљице масноће ухватиће се за коцкице, па их заједно извадите из супе.

Хлађење- масноћа се хлађењем скупља на површини - једноставно је покупите кутлачом.