Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Како се заштитити од ПРЕХЛАДА? Имунолог упозорава да многи праве грешку једући ОВО ВОЋЕ И ПОВРЋЕ - "Ускладите се са ГОДИШЊИМ ДОБОМ"

06.12.2023. 08:23
Пише:
Србија Данас
voće
воће / Извор: Shutterstock

Побољшање имунитета је кључно за одржавање општег здравља, а један од најлакших начина да то постигнете је да у своју исхрану укључите разноврсно сезонско воће и поврће. Имунолог упозорава да само биљке које су усклађене са годишњим добом могу да помогну, јер имају нутријенте који су нам потребни у том периоду.

Ако очајнички покушавате да избегнете прехладу, онда је ово чланак за вас!

Поново је доба године када се чини да су скоро сви погођени неком врстом респираторне инфекције, а хладно време значи затварање у домове и покушај да се што боље загрејемо - затварањем прозора и недовољном вентилацијом просторија, што може створити повољно окружење за ширење микроорганизама.

У Србији СВИ РАДЕ ОВУ ОПАСНУ СТВАР: Читава породица преминула након што су појели ХРАНУ ИЗ ЗАМРЗИВАЧАzamrzivač

У Србији СВИ РАДЕ ОВУ ОПАСНУ СТВАР: Читава породица преминула након што су појели ХРАНУ ИЗ ЗАМРЗИВАЧА

Згадиће вам се - Ово је НАЈПРЉАВИЈА СТВАР у КУХИЊИ, а свакодневно је држите у рукама и мислите да је чистаplastična ambalaža

Згадиће вам се - Ово је НАЈПРЉАВИЈА СТВАР у КУХИЊИ, а свакодневно је држите у рукама и мислите да је чиста

Добра вест је да је имунолог поделила своје најбоље савете за избегавање прехладе и грипа ове зиме, а оба су интуитивна и лако их је интегрисати у свакодневну рутину. Имунолог др Џеја Макиоћи је поделила оно што сматра најважнијим стварима које можете урадити да бисте остали здрави током целе зиме - а једна од њих је невероватно једноставна: конзумирање сезонске хране.

Др Макиоћи објашњава да је то зато што су биљке, попут нас, подложне променама у дужини дана и недостатку светлости, па избор хране која је у сезони може значити да је богатија хранљивим материјама од хране која није у сезони.

- Наше благостање је повезано са променама годишњих доба. Баш као што се прилагођавамо суптилним променама температуре и дневног светла, тако се прилагођавају и биљке које конзумирамо. Због тога се свесно трудим да ускладим своју исхрану са годишњим добима, објашњава она.

bundeva
бундева / Извор: Shutterstock

- Како се смањује сунчева светлост, биљке престају производити храну и почињу штедети енергију све до пролећа. Њихова енергија се повлачи ка корену, а одређене фитокемикалије постају израженије, као што су каротеноиди.

- Тренутно се фокусирам на сезонско воће и поврће попут тикви и бундева, које су богате бета-каротеном (биљни витамин А, познат и као антиинфективни витамин) и најбоље се апсорбују уз извор масти.

То значи, појашњава Џена, да је време за припрему печених тикви, благо зачињених биљем повезаним са зимским временом, попут рузмарина или тимијана - што такође може донети здравствене користи, тврди она, али и бити укусно.

Имунолог такође препоручује да се побринете за храну богату витамином Ц - ону која је, наравно, у сезони. Ту спадају купине, као и мандарине - све ће помоћи вашем имунолошком систему. Она такође саветује да у своју исхрану додате неку ферментисану храну, попут кимчија, и водите рачуна да редовно укључујете печурке у своје оброке јер су "препуне бета-глукана који подржавају имунолошку функцију".

Она такође препоручује замену уобичајеног чаја или кафе за доручак биљним чајевима како бисте били сигурни да добијате довољно хидратације - нешто што многи од нас запостављају током хладнијих месеци када осећамо мање жеђи.