Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОПРЕЗ! Све ПОЧИЊЕ НАГЛО: У року од САТ времена НАСТУПИ МАЛАКСАЛОСТ и БОЛ у стомаку, а затим и ТЕМПЕРАТУРА

15.11.2022. 09:36
Пише:
Србија Данас
stomak
стомак / Извор: Фото: Shutterstock

Ево како да препознате и лечите стомачни вирус...

Стомачни вирус обично започиње веома нагло, ујутру се осећате добро, али се стање промени у року од једног сата. Познаје се по симптомима као што је повишена температура, пробадање и болови у стомаку, слабо варење, малаксалост, а може се јавити и повраћање и дијареја.

 Код ових вируса, хигијена је најбитнија

Морамо посебно водити рачуна о хигијени – како личној, тако и хигијени простора око нас. Битно је да што чешће перете руке, и пре и после оброка. Руке трљајте сапуном најмање 20 секунди, како би ваше руке у потпуности биле чисте.

НОВАК И ЈЕЛЕНА СЕ У ЊЕГА КУНУ: Овај МОЋНИ НАПИТАК мења живот из корена - Потпуно чисти тело од отрова и масноћа (РЕЦЕПТ)

НОВАК И ЈЕЛЕНА СЕ У ЊЕГА КУНУ: Овај МОЋНИ НАПИТАК мења живот из корена - Потпуно чисти тело од отрова и масноћа (РЕЦЕПТ)

ЈАКО ЛОША ИДЕЈА - Ево зашто ДРУЖЕЊЕ са БИВШИМ може да се претвори у ПАКАО, избегавајте ову праксу

ЈАКО ЛОША ИДЕЈА - Ево зашто ДРУЖЕЊЕ са БИВШИМ може да се претвори у ПАКАО, избегавајте ову праксу

Препоручљиво је да са собом увек носите средство за дезинфекцију руку, уколико нисте у могућности да руке оперете сапуном. Осим тога, веома је битно водити рачуна о хигијени посуђа у којем се спрема храна и из којег се једе, будући да се бактерије врло често задржавају на судовима, уколико нису темељно опрани. Посуђе перите искључиво топлом водом. Пажљиво са лако кварљивом храном!

Намирнице као што су млеко, јаја, месо итд. су лако кварљиве и управо су оне највећи узрок стомачних тегоба у летњем периоду. Зато је од пресудне важности термички обрадити све намирнице које су познате као лако кварљиве. Такође је важно да се припремљена храна једе одмах и да се не држи дуже од четири сата на кухињској температури.

bol
бол / Извор: Профимедиа

Кувана храна треба добро да се подгреје, а да се спречи додир термички обрађене и сирове хране. Поред тога, свеже воће и поврће треба темељно опрати пре употребе. Такође, храна треба да се заштити од контакта са инсектима (посебно од мува) и животиња. Летњи стомачни вируси – кућно лечење Ако вас је стомачни вирус ипак захватио и поред свих мера заштите, постоје кораци који се могу предузети у ублажавању непријатних симптома изазваних стомачним инфекцијама.

mokrenje

Да бисте ублажили дијареју или повраћање, немојте уносити кофеин, масну храну, алкохол и слаткише. Када осетите прве симптоме стомачног вируса, повећајте унос воде и супа, будући да тело у том периоду нагло дехидрира, па је најбитније да надокнадимо сву изгубљену течност.

Поред хидратације организма, у овом периоду уврстите намирнице које се лако варе – препечени тост хлеб, барени кромпир, пиринач итд. Уколико се симтоми, попут дрхтавице, високе температуре, дијареје или повраћања погоршавају, обавезно посетите лекара, будући да летњи стомачни вируси могу бити веома опасни, уколико се не лече уз надзор доктора.