03. dec 2023.
stomak

OPREZ! Sve POČINJE NAGLO: U roku od SAT vremena NASTUPI MALAKSALOST i BOL u stomaku, a zatim i TEMPERATURA

Foto: Shutterstock
Evo kako da prepoznate i lečite stomačni virus...

Stomačni virus obično započinje veoma naglo, ujutru se osećate dobro, ali se stanje promeni u roku od jednog sata. Poznaje se po simptomima kao što je povišena temperatura, probadanje i bolovi u stomaku, slabo varenje, malaksalost, a može se javiti i povraćanje i dijareja.

 Kod ovih virusa, higijena je najbitnija

Moramo posebno voditi računa o higijeni – kako ličnoj, tako i higijeni prostora oko nas. Bitno je da što češće perete ruke, i pre i posle obroka. Ruke trljajte sapunom najmanje 20 sekundi, kako bi vaše ruke u potpunosti bile čiste.

NOVAK I JELENA SE U NJEGA KUNU: Ovaj MOĆNI NAPITAK menja život iz korena - Potpuno čisti telo od otrova i masnoća (RECEPT)

NOVAK I JELENA SE U NJEGA KUNU: Ovaj MOĆNI NAPITAK menja život iz korena - Potpuno čisti telo od otrova i masnoća (RECEPT)

JAKO LOŠA IDEJA - Evo zašto DRUŽENJE sa BIVŠIM može da se pretvori u PAKAO, izbegavajte ovu praksu

JAKO LOŠA IDEJA - Evo zašto DRUŽENJE sa BIVŠIM može da se pretvori u PAKAO, izbegavajte ovu praksu

Preporučljivo je da sa sobom uvek nosite sredstvo za dezinfekciju ruku, ukoliko niste u mogućnosti da ruke operete sapunom. Osim toga, veoma je bitno voditi računa o higijeni posuđa u kojem se sprema hrana i iz kojeg se jede, budući da se bakterije vrlo često zadržavaju na sudovima, ukoliko nisu temeljno oprani. Posuđe perite isključivo toplom vodom. Pažljivo sa lako kvarljivom hranom!

Namirnice kao što su mleko, jaja, meso itd. su lako kvarljive i upravo su one najveći uzrok stomačnih tegoba u letnjem periodu. Zato je od presudne važnosti termički obraditi sve namirnice koje su poznate kao lako kvarljive. Takođe je važno da se pripremljena hrana jede odmah i da se ne drži duže od četiri sata na kuhinjskoj temperaturi.

bol
bol
Foto: Profimedia

Kuvana hrana treba dobro da se podgreje, a da se spreči dodir termički obrađene i sirove hrane. Pored toga, sveže voće i povrće treba temeljno oprati pre upotrebe. Takođe, hrana treba da se zaštiti od kontakta sa insektima (posebno od muva) i životinja. Letnji stomačni virusi – kućno lečenje Ako vas je stomačni virus ipak zahvatio i pored svih mera zaštite, postoje koraci koji se mogu preduzeti u ublažavanju neprijatnih simptoma izazvanih stomačnim infekcijama.

mokrenje

Da biste ublažili dijareju ili povraćanje, nemojte unositi kofein, masnu hranu, alkohol i slatkiše. Kada osetite prve simptome stomačnog virusa, povećajte unos vode i supa, budući da telo u tom periodu naglo dehidrira, pa je najbitnije da nadoknadimo svu izgubljenu tečnost.

Pored hidratacije organizma, u ovom periodu uvrstite namirnice koje se lako vare – prepečeni tost hleb, bareni krompir, pirinač itd. Ukoliko se simtomi, poput drhtavice, visoke temperature, dijareje ili povraćanja pogoršavaju, obavezno posetite lekara, budući da letnji stomačni virusi mogu biti veoma opasni, ukoliko se ne leče uz nadzor doktora.

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
2 Beograd