Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"СИРОТИЊСКО" ЈЕЛО СТАРЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ: Док смо га јели, пуцали смо од здравља - не постоји ништа укусније

29.12.2022. 08:36
Пише:
Србија Данас/Стил.курир
baka
бака / Извор: Фото: Shutterstock

Свако од нас има сећање на неко старинско јело које се спремало у Југославији. Због тога што нам за њихову припрему није потребно много намирница, назвали смо их "сиротињска јела"

Било да је разлог био удаљеност од најближе продавнице или неимаштина, "сиротињска јела" су се спремала са врло мало намирница. Често су то и најукуснија јела којих се радо сећамо из времена старе Југославије.

СТАРИНСКИ РЕЦЕПТ КОЈИ СМИРУЈЕ ЖИВЦЕ: Доктор Перишић га препоручује јер РЕГУЛИШЕ ПРОБАВУ, а требају вам само 3 састојка

СТАРИНСКИ РЕЦЕПТ КОЈИ СМИРУЈЕ ЖИВЦЕ: Доктор Перишић га препоручује јер РЕГУЛИШЕ ПРОБАВУ, а требају вам само 3 састојка

Моћни РЕЦЕПТ НАШИХ БАКА за УКЛАЊАЊЕ СВИХ ФЛЕКА: Уз помоћ овог трика опраћете и најотпорније мрље

Моћни РЕЦЕПТ НАШИХ БАКА за УКЛАЊАЊЕ СВИХ ФЛЕКА: Уз помоћ овог трика опраћете и најотпорније мрље

Састојци: 

  • 1 главица купуса,
  • 2-3 шаргарепе,
  • 1 веза младог лука,
  • 5-6 ченова белог лука,
  • 1 целер,
  • 2-3 кромпира, 
  • зелена паприка (слатка и љута),
  • 1-2 парадајза (може и кувани), 
  • суви зачин,
  • алева паприка,
  • 1 кашика брашна,
  • уље

Упутство: Купус исећи на крупније коцке и ставити пола у шерпу, а поврће исећи на колутове или коцке па ставити у средину шерпе на купус и покрити другом половином купуса. Додати паприке, лист целера или першуна. Налити водом до пола и ставити да се кува око 45-50 минута. Додати зачине и парадајз када се купус скува.

У тигањ сипати мало уља, додати брашно и бели лук. Мало пропржити, додати алеву паприку и одмах склонити са рингле и сипати у купус. Пробати, па додати соли ако треба. Насецкати још мало першуновог листа.

Оставити да крчка још минут, два и искључити ринглу.