"СИРОТИЊСКО" ЈЕЛО СТАРЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ: Док смо га јели, пуцали смо од здравља - не постоји ништа укусније
Свако од нас има сећање на неко старинско јело које се спремало у Југославији. Због тога што нам за њихову припрему није потребно много намирница, назвали смо их "сиротињска јела"
Било да је разлог био удаљеност од најближе продавнице или неимаштина, "сиротињска јела" су се спремала са врло мало намирница. Често су то и најукуснија јела којих се радо сећамо из времена старе Југославије.
СТАРИНСКИ РЕЦЕПТ КОЈИ СМИРУЈЕ ЖИВЦЕ: Доктор Перишић га препоручује јер РЕГУЛИШЕ ПРОБАВУ, а требају вам само 3 састојка
Моћни РЕЦЕПТ НАШИХ БАКА за УКЛАЊАЊЕ СВИХ ФЛЕКА: Уз помоћ овог трика опраћете и најотпорније мрље
Састојци:
- 1 главица купуса,
- 2-3 шаргарепе,
- 1 веза младог лука,
- 5-6 ченова белог лука,
- 1 целер,
- 2-3 кромпира,
- зелена паприка (слатка и љута),
- 1-2 парадајза (може и кувани),
- суви зачин,
- алева паприка,
- 1 кашика брашна,
- уље
Упутство: Купус исећи на крупније коцке и ставити пола у шерпу, а поврће исећи на колутове или коцке па ставити у средину шерпе на купус и покрити другом половином купуса. Додати паприке, лист целера или першуна. Налити водом до пола и ставити да се кува око 45-50 минута. Додати зачине и парадајз када се купус скува.
У тигањ сипати мало уља, додати брашно и бели лук. Мало пропржити, додати алеву паприку и одмах склонити са рингле и сипати у купус. Пробати, па додати соли ако треба. Насецкати још мало першуновог листа.
Оставити да крчка још минут, два и искључити ринглу.