Стари СРПСКИ НАПИТАК против кашља и слузи у грудима - Пије се пред спавање, смирује тело и олакшава дисање
У зимском периоду, када су кашаљ, гребање у грлу и ноћно отежано дисање готово свакодневна појава, многе домаћице у Србији враћају се старим рецептима наших бака. Један од најпознатијих је чувени напитак од карамелизованог млека који се пије пред спавање и за који се верује да „отвара“ дисајне путеве, умирује кашаљ и опушта цео организам. Направити га је врло једноставно, а постоји неколико традиционалних варијанти – са шећером и машћу, са медом или уз додатак жалфије.
Пре него што су постојали сирупи, пастиле и модерне формуле за прехладу, домаћице су имале своје проверене, потпуно једноставне рецепте за умиривање кашља. Један од најпознатијих био је напитак од млека припреман на лаганој ватри, који се пије пред спавање и за који се верује да греје, опушта мишиће, смирује грло и помаже код упорног кашља.
Посебна предност овог рецепта је што се прави од састојака које свака кућа већ има - шећер, млеко, маст, мед или жалфија. Иако делује једноставно, многи тврде да управо та једноставност даје најбољи ефекат.
У наставку су три традиционална начина припреме, па свако може изабрати ону верзију коју је некада правила његова бака.
1. Класични рецепт: карамелизовано млеко са шећером и машћу
Састојци:
2 кашичице шећера
200 мл млека
1 равна кашичица свињске масти
Припрема:
У малу шерпу сипајте шећер и загревајте га док се благо не карамелизује (постане светло браон боје).
Полако додајте млеко – пазите да не покипи.
Кувајте на слабој ватри и мешајте док се сав карамелизовани шећер не растопи у млеку.
Склоните са шпорета и сипајте у шољу.
Додајте кашичицу свињске масти и мешајте док се потпуно не отопи.
Пије се полако, док је топло, најбоље пред спавање.
Зашто се прави?
Ова верзија се у народној медицини користила за умиривање напада кашља, опуштање груди и бољи сан. Маст даје мекоћу грлу и додатно “подмаже” дисајне путеве.
2. Блага варијанта: карамелизовано млеко са медом
Састојци:
1 кашичица шећера
200 мл млека
1 кашичица домаћег меда
Припрема:
Шећер благо карамелизујте.
Додајте млеко и мешајте током загревања.
Када се карамел потпуно отопи, склоните шерпу са ватре.
Сачекајте да млеко буде топло (не врело!), па додајте мед и промешајте.
Зашто се прави?
Мед додатно умирује грло и даје пријатан укус, па је ова варијанта омиљена код деце и старијих.
3. Биљна верзија: млеко са жалфијом
Састојци:
200 мл млека
1 мала гранчица или 1 кашичица суве жалфије
1 кашичица меда (по жељи)
Припрема:
У млеко ставите жалфију и загревајте до тачке кључања.
Смањите ватру и кувајте још минут-два.
Процедите млеко у шољу.
Ако волите слађу варијанту, додајте мало меда.
Зашто се прави?
Жалфија је позната по умирујућем дејству на грло и дисајне путеве. Овај напитак се посебно користи код упаљеног грла и сувог кашља.