Старинска ШТРУДЛА са МАКОМ без чекања – Одмах иде у рерну, а успева свима! Идеална за недељни одмор
Ако тражите рецепт за домаћу штрудлу са маком која се прави лако, без чекања да тесто нарасте, а мирише на детињство – ово је прави избор за вас! Ова штрудла успева свима, чак и почетницима, а уз богат надев и савршено мекано тесто, постаће редован гост на вашем столу.
Недеља је идеалан дан за мирисну штрудлу – без журбе, уз шољу кафе и парче колача који мами и изгледом и укусом. Овај рецепт за штрудлу са маком прави се брзо и једноставно, без дугог чекања на дизање теста, а резултат је фантастичан – лагано, мекано тесто које се топи у устима и богат надев од мака, млека и џема. Ако волите старинске колаче и домаће укусе, обавезно испробајте ову варијанту! Такође, ако сте љубитељ старинске посластице, погледај и рецепт за мекани колач са јагодама по мери на чаше или брзе уштипке са јогуртом без чекања – савршено уз шољу јогурта или кафе!
Састојци за тесто:
2 беланцета
250 мл врелог млека
450 г меког брашна (тип 400)
10 г свежег квасца
2 кашичице прашка за пециво
1 кашика шећера
½ кашичице соли
1 кашичица рендане лимунове корице
100 мл уља
Састојци за надев:
200 г млевеног мака
100 мл врућег млека
3 кашике шећера (или по укусу)
1 кесица ванилин шећера
2–3 пуне кашике гушћег пекмеза или џема
Припрема:
Умутити тесто:
Миксером умутите беланца у чврст снег, па док мутите, полако сипајте вруће млеко. Оставите ову смесу да се мало охлади.
Припрема брашна:
У брашно направите удубљење и убаците измрвљен квасац. Додајте прашак за пециво, шећер, со и рендану корицу лимуна.
Спајање:
Постепено додајте суве састојке у смесу од беланаца и млека, мешајући варјачом. Када добијете глатко тесто, поделите га на два дела и оставите 10-ак минута да „одмори“.
Припрема надева:
У 100 мл врућег млека додајте шећер, ванилин шећер, пекмез и млевени мак. Све добро измешајте да се сједини.
Формирање штрудле:
Радну површину побрашните и разваљајте тесто што тање. Премажите надевом, али оставите ивице чисте како би се штрудла лепо затворила. Увијте у ролат.
Завршница:
Умутите 2 жуманца са 1–2 кашике киселе павлаке и премажите штрудле. Пеците у претходно загрејаној рерни на 180°Ц око 20 минута, док не добију златну боју.
Служите:
Охладите, исеците на кришке и по жељи поспите шећером у праху. Уз шољу кафе или чаја – уживање је загарантовано!
Питања и одговори
Зашто ми штрудла пуца док се пече?
Најчешћи разлог је превише тврд надев или превише танко развучено тесто. Овај рецепт има идеалан баланс – мекано, еластично тесто и сочан надев без ризика да штрудла попуца.
Могу ли користити готови надев за мак?
Може, али домаћи надев од мака, млека и џема даје пунији и природнији укус – без додатних адитива.
Да ли тесто мора да се диже?
Не мора! Ово је рецепт без чекања – штрудла одмах иде у рерну, а тесто успева захваљујући комбинацији прашка за пециво и мало квасца.