Младић дошао са факултета, појео ПОДГРЕЈАН ручак и УМРО! Родитељи очајни - "Како је могуће, ЈЕО ЈЕ ТО И ПРЕ!"
Није ни слутио да ће му то бити последњи оброк
Један несрећан младић је преминуо након што је појео чинију подгрејане тестенине у парадајз сосу.
Двадесетогодишњи А.Ј. пронађен је у кревету у несвесном стању. Очајни родитељи одмах су позвали хитну помоћ, али оно су могли само да констатују смрт. Како младић није имао претходно никаквих здравствених проблема, родитељи су били шокирани.
ЧОРБА ЗА МРШАВЉЕЊЕ - Једите ово за ВЕЧЕРУ, пуна је витамина и минерала, подстиче метаболизам
НЕ ПОСТОЈИ НИШТА БОЉЕ ЗА МРШАВЉЕЊЕ: У чашу ЈОГУРТА се дода овај ЗАЧИН, резултати већ кроз неколико дана
Момак је дане пре трагедије проводио уобичајно, ишао на факултет, дружио се, учио, те као и сваки студент јео је само оно што може брзо да се смреми и што може трајати по неколико дана. Он је тако спремио шпагете, јео, а онда их оставио за после.
Након пет дана на собној температури изгледале су сасвим у реду, те их је подгрејао и јео, а онда отишао на тренинг.
Међутим, стигавши у теретану осетио је јаке главобоље, болове у стомаку и мучнину, па се вратио кући само 30 минута касније.
младић је тада почео обилно да повраћа, а добио је и такозвану "воденасту дијареју", према извештају случаја објављеном у "Јоурнал оф Цлиницал Мицробиологи".
А.Ј.из Брисела заспао је око поноћи. Када су његови забринути родитељи отишли да га провере сутрадан у 11 сати, пошто се није јављао, он је био мртав.
Полиција је утврдила да је преминуо око 4 сата ујутро - око 10 сати након што је конзумирао тестенину у парадајз сосу.
Обдукција је касније показала да је највероватније смрт изазвала bakterija Bacillus цереус, која се уноси поквареном храном. Имао је умерену центрилобуларну некрозу јетре, што је вероватно изазвало гашење његових органа.
- Шпагети су држани на собној температури неколико дана. Ово је омогућило да Bacillus цереус нарасте до веома високих концентрација и произведе високу концентрацију токсина (14,8 мг/г) која се налази у тестенини и која је вероватно одговорна за фатални исход, рекли су из полиције.
Овај стравичан догађај није једини забележен, те су се ове недеље на друштвеним мрежама појавила упозорења о "синдрома прженог пиринча".
Израз се односи на врсту тровања храном узроковану једењем подгрејане хране која није правилно ускладиштена. Некувана храна, попут пиринча, садржи споре Bacillus цереус које могу да преживе када се намирнице кувају.
Ако се пиринач остави на собној температури, споре могу прерасти у бактерије, које ће се размножавати и могу произвести токсине који изазивају повраћање или дијареју.
У ретким случајевима, као што се десило А.Ј., ово се може завршити фаталним последицама.
Корисници друштвених мрежа били су ужаснути да би их нешто тако једноставно могло потенцијално убити.
Једна особа је рнаписала: "Редовно једем пицу по неколико дана. Нисам имала појма", други: "Три дана је моје правило за остатке. Поново ћу то размотрити."
НХС саветује да људи треба да покушају да служе пиринач чим је куван. Ако то није могуће, треба га охладити што је пре могуће – идеално у року од једног сата – и држати у фрижидеру не више од једног дана до поновног загревања. Приликом загревања требало би да буде врео до краја и никада се не сме подгревати више пута, додају у здравственој служби.