clear sky
21°C
29.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Mladić došao sa fakulteta, pojeo PODGREJAN ručak i UMRO! Roditelji očajni - "Kako je moguće, JEO JE TO I PRE!"

13.09.2023. 16:32
Piše:
Srbija Danas
student
student / Izvor: Foto: Youtube printscreen/Dnevnjak

Nije ni slutio da će mu to biti poslednji obrok

Jedan nesrećan mladić je preminuo nakon što je pojeo činiju podgrejane testenine u paradajz sosu.

Dvadesetogodišnji A.J. pronađen je u krevetu u nesvesnom stanju. Očajni roditelji odmah su pozvali hitnu pomoć, ali ono su mogli samo da konstatuju smrt. Kako mladić nije imao prethodno nikakvih zdravstvenih problema, roditelji su bili šokirani.

ČORBA ZA MRŠAVLJENJE - Jedite ovo za VEČERU, puna je vitamina i minerala, podstiče metabolizam

ČORBA ZA MRŠAVLJENJE - Jedite ovo za VEČERU, puna je vitamina i minerala, podstiče metabolizam

NE POSTOJI NIŠTA BOLJE ZA MRŠAVLJENJE: U čašu JOGURTA se doda ovaj ZAČIN, rezultati već kroz nekoliko dana

NE POSTOJI NIŠTA BOLJE ZA MRŠAVLJENJE: U čašu JOGURTA se doda ovaj ZAČIN, rezultati već kroz nekoliko dana

Momak je dane pre tragedije provodio uobičajno, išao na fakultet, družio se, učio, te kao i svaki student jeo je samo ono što može brzo da se smremi i što može trajati po nekoliko dana. On je tako spremio špagete, jeo, a onda ih ostavio za posle.

Nakon pet dana na sobnoj temperaturi izgledale su sasvim u redu, te ih je podgrejao i jeo, a onda otišao na trening.

Međutim, stigavši u teretanu osetio je jake glavobolje, bolove u stomaku i mučninu, pa se vratio kući samo 30 minuta kasnije.

mladić je tada počeo obilno da povraća, a dobio je i takozvanu "vodenastu dijareju", prema izveštaju slučaja objavljenom u "Journal of Clinical Microbiologi".

A.J.iz Brisela zaspao je oko ponoći. Kada su njegovi zabrinuti roditelji otišli ​​da ga provere sutradan u 11 sati, pošto se nije javljao, on je bio mrtav.

Policija je utvrdila da je preminuo oko 4 sata ujutro - oko 10 sati nakon što je konzumirao testeninu u paradajz sosu.

pasta
pasta / Izvor: Shutterstock

Obdukcija je kasnije pokazala da je najverovatnije smrt izazvala bakterija Bacillus cereus, koja se unosi pokvarenom hranom. Imao je umerenu centrilobularnu nekrozu jetre, što je verovatno izazvalo gašenje njegovih organa.

- Špageti su držani na sobnoj temperaturi nekoliko dana. Ovo je omogućilo da Bacillus cereus naraste do veoma visokih koncentracija i proizvede visoku koncentraciju toksina (14,8 mg/g) koja se nalazi u testenini i koja je verovatno odgovorna za fatalni ishod, rekli su iz policije.

Ovaj stravičan događaj nije jedini zabeležen, te su se ove nedelje na društvenim mrežama pojavila upozorenja o "sindroma prženog pirinča".

Izraz se odnosi na vrstu trovanja hranom uzrokovanu jedenjem podgrejane hrane koja nije pravilno uskladištena. Nekuvana hrana, poput pirinča, sadrži spore Bacillus cereus koje mogu da prežive kada se namirnice kuvaju.

Ako se pirinač ostavi na sobnoj temperaturi, spore mogu prerasti u bakterije, koje će se razmnožavati i mogu proizvesti toksine koji izazivaju povraćanje ili dijareju.

U retkim slučajevima, kao što se desilo A.J., ovo se može završiti fatalnim posledicama.

Pirinač
Pirinač / Izvor: Profimedia

Korisnici društvenih mreža bili su užasnuti da bi ih nešto tako jednostavno moglo potencijalno ubiti.

Jedna osoba je rnapisala: "Redovno jedem picu po nekoliko dana. Nisam imala pojma", drugi: "Tri dana je moje pravilo za ostatke. Ponovo ću to razmotriti."

NHS savetuje da ljudi treba da pokušaju da služe pirinač čim je kuvan. Ako to nije moguće, treba ga ohladiti što je pre moguće – idealno u roku od jednog sata – i držati u frižideru ne više od jednog dana do ponovnog zagrevanja. Prilikom zagrevanja trebalo bi da bude vreo do kraja i nikada se ne sme podgrevati više puta, dodaju u zdravstvenoj službi.