Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Сви правите ових 5 грешака, а тиме УГРОЖАВАТЕ СРЦЕ! Прва је и НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ - потребно ХИТНО РЕШАВАЊЕ!

10.12.2021. 09:12
Пише:
Србија Данас/Мондо
srce
срце / Извор: Shutterstock

Није на одмет знати.

Здрава исхрана има утицај на све аспекте здравља, између осталог и на здравље срца. Одговарајућа исхрана могла би да допринесе смањењу учесталости срчаних болести, које су иначе водећи узрок смртности у Србији и свету.

Ево које навике у исхрани су убедљиво најгоре за здравље срца.

ТРИ РЕЦЕПТА ОД ПРЖЕНОГ КИСЕЛОГ КУПУСА: Не зна се који се ЛАКШЕ и БРЖЕ прави, али ни који је УКУСНИЈИ!

ТРИ РЕЦЕПТА ОД ПРЖЕНОГ КИСЕЛОГ КУПУСА: Не зна се који се ЛАКШЕ и БРЖЕ прави, али ни који је УКУСНИЈИ!

ЧУВЕНА МАНЕКЕНКА ДОЖИВЕЛА НЕЗГОДУ: "Ударио ме је у ГЛАВУ, поломљен ми је зуб!" (ФОТО)

ЧУВЕНА МАНЕКЕНКА ДОЖИВЕЛА НЕЗГОДУ: "Ударио ме је у ГЛАВУ, поломљен ми је зуб!" (ФОТО)

11 савета нутриционисткине који ће вам ОЛАКШАТИ ЖИВОТ и мршављење: На 6. скоро нико не обрати пажњу!

11 савета нутриционисткине који ће вам ОЛАКШАТИ ЖИВОТ и мршављење: На 6. скоро нико не обрати пажњу!

1. Прескакање доручка

Многи људи не доручкују, чиме доприносе појави проблема са срцем. Према студији која је 2019. објављена у стручном Журналу кардиоваскуларног развоја и болести, у групи од скоро 200.000 учесника утврђено је да они који не доручкују имају 21 одсто већи ризик од акутних симптома кардиоваскуларних болести или смрти од кардиоваскуларних болести, у односу на оне који редовно доручкују.

2. Рафинисани угљени хидрати

Угљени хидрати богати влакнима треба да буду део здраве исхране, али рафинисани угљени хидрати, попут белог хлеба и слаткиша, повећавају ризик од срчаних проблема.

Студија објављена прошле године у којој су учествовали људи из 21 државе, показала је да највећи ризик од срчаних болести и смртности имају они који уносе доста рафинисаних угљених хидрата.

Slatkiši
Слаткиши / Извор: Профимедиа/илустрација

3. Црвено и обрађено месо

Ако су црвено месо или месне прерађевине, попут кобасица и сланине, свакодневни део ваше исхране, излажете срце великом ризику.

Мета-анализа из 2021. године показала је да се на сваких 50 грама повећаног уноса црвеног меса повећава и ризик од коронарних болести срца за девет одсто. Такође, на сваких 50 грама више обрађених месних производа ризик од коронарних болести срца се повећава за 18 одсто.

4. Пржена храна

Сигурно већ знате да пржена храна није добрао за здравље, али можда не схватате колико је опасна по здравље срца.

Студија објављена у часопису "Срце" 2021. године показала је да на сваких 114 грама више пржене хране на недељном нивоу долази до значајног повећања ризика од срчаних болести.

Код особа које су јеле највише пржене хране, забележен је и 37 одсто већи ризик од срчаног удара, 28 одсто већи ризик од озбиљних срчаних проблема и 22 одсто већи ризик од коронарних болести срца.

5. Касни вечерњи оброци

Ако желите да вам срце буде здраво, избегавајте касне вечерње оброке.

Истраживање објављено у Журналу америчке асоцијације срца, спроведено у групи од 7.771 особе, забележено је да се код учесника који су редовно јели касно увече јавио проблем са отврдњавањем артерија, што је повезано са кардиоваскуларним болестима.