Тарт са јагодама је идеалан за вреле дане: Рецепт за лагану и освежавајућу посластицу коју ће сви обожавати
Лако и преукусно.
Тарт са јагодама је лаган, освежавајућ десерт са прхком кором, кремастим филом и сочним свежим јагодама.
Савршено изгледа, а још боље мирише и прија непцу - идеалан за рођендане, празнике, викенд дружења или као слатки поклон себи.
Састојци и количина
За кору:
Брашно - 250 г
Хладан путер - 125 г
Шећер у праху - 70 г
Јаја - 1
Со - прстохват
Хладна вода - 1-2 кашике
За крем:
Млеко - 500 мл
Шећер - 100 г
Жуманце - 2 1 цело јаје
Екстракт ваниле - по укусу
Густин - 50 г
Путер - 30 г
За декорацију:
Јагоде - 300-400 г
Прелив за торте или домаћи сируп - по жељи
Начин припреме:
Помешајте брашно, со и шећер. Додајте хладан путер и мрвите прстима док не добијете текстуру као песак. Додајте јаје и по потреби воду. Умесите брзо глатко тесто, умотајте у фолију и оставите у фрижидеру 30 минута. Развијте тесто и пребаците у калуп за тарт (пречник 24-26 цм). Избоцкајте виљушком и пеците 15-20 минута на 180°Ц, док не порумени. Охладите.
Умутите јаја, шећер, ванилу и густин. Угрејте млеко до кључања и лагано сипајте у смешу уз мешање. Вратите на ватру и кувајте док се не згусне. Уклоните с ватре, додајте путер, промешајте и покријте прозирном фолијом да се не створи корица. Охладите. На охлађену кору намажите крем, па поређајте свеже јагоде. По жељи премажите преливом за сјај. Охладите у фрижидеру пре служења.