Tart sa jagodama je idealan za vrele dane: Recept za laganu i osvežavajuću poslasticu koju će svi obožavati
Lako i preukusno.
Tart sa jagodama je lagan, osvežavajuć desert sa prhkom korom, kremastim filom i sočnim svežim jagodama.
Savršeno izgleda, a još bolje miriše i prija nepcu - idealan za rođendane, praznike, vikend druženja ili kao slatki poklon sebi.
Sastojci i količina
Za koru:
Brašno - 250 g
Hladan puter - 125 g
Šećer u prahu - 70 g
Jaja - 1
So - prstohvat
Hladna voda - 1-2 kašike
Za krem:
Mleko - 500 ml
Šećer - 100 g
Žumance - 2 + 1 celo jaje
Ekstrakt vanile - po ukusu
Gustin - 50 g
Puter - 30 g
Za dekoraciju:
Jagode - 300-400 g
Preliv za torte ili domaći sirup - po želji
Način pripreme:
Pomešajte brašno, so i šećer. Dodajte hladan puter i mrvite prstima dok ne dobijete teksturu kao pesak. Dodajte jaje i po potrebi vodu. Umesite brzo glatko testo, umotajte u foliju i ostavite u frižideru 30 minuta. Razvijte testo i prebacite u kalup za tart (prečnik 24-26 cm). Izbockajte viljuškom i pecite 15-20 minuta na 180°C, dok ne porumeni. Ohladite.
Umutite jaja, šećer, vanilu i gustin. Ugrejte mleko do ključanja i lagano sipajte u smešu uz mešanje. Vratite na vatru i kuvajte dok se ne zgusne. Uklonite s vatre, dodajte puter, promešajte i pokrijte prozirnom folijom da se ne stvori korica. Ohladite. Na ohlađenu koru namažite krem, pa poređajte sveže jagode. Po želji premažite prelivom za sjaj. Ohladite u frižideru pre služenja.