Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Ово УЉЕ никако НЕ СМЕТЕ да ПРЖИТЕ! Ево која уља се користе за салате, која за кување...

30.05.2021. 12:17
Пише:
Србија Данас/Јованка.Г
Ulje
Уље / Извор: Профимедиа

Није свеједно...

Уље је веома важно у исхрани, али такође и њихова примена.

Многи људи нису сигурни које уље би требало да користе за салате, које на пример за кување, а ми ћемо вам разјаснити те недоумице. 

БУРНА НЕДЕЉА: Девица оптерећена емотивним сумњама, а ОВАЈ знак чекају озбиљни преговори!

БУРНА НЕДЕЉА: Девица оптерећена емотивним сумњама, а ОВАЈ знак чекају озбиљни преговори!

Ево колико ЧЕСТО је БЕЗБЕДНО конзумирати ПРОБИОТИКЕ: Уколико имаш стомачне проблеме, ово мораш знати

Ево колико ЧЕСТО је БЕЗБЕДНО конзумирати ПРОБИОТИКЕ: Уколико имаш стомачне проблеме, ово мораш знати

Можда сте се запитали: Зашто неке 40-годишње жене изгледају као девојке, а друге као бабе?

Можда сте се запитали: Зашто неке 40-годишње жене изгледају као девојке, а друге као бабе?

Многа уља су добра за наш огранизам, али врло је важно да ли, рецимо, пржите на маслиновом или печете на уљу од коштица грожђа. Није једноставно издвојити само једну врсту уља као најбољу, јер су нека уља због својства боља за салате, нека за пржење, нека за печење - каже нутриционисткиња Наташа Ђукић и открива које су то најбоље опције:

Кокосово уље

Кокосово уље је богато здравим, засићеним мастима и антиоксидантима. Поспешује рад мозга, јача имунитет и омогућава правилан рад штитне жлезде. Ово уље је на собној температури у чврстом облику. Најбоље је за кување, динстање, пржење. Није препоручљиво за салате.

Семенке грожђа

Показало се да особе које живе у подручјима где се учестало користи ово уље, немају толико проблема са кардиоваскуларним обољењима или болестима нервног система, а антиоксиданти у овом уљу заустављају дегенеративне процесе на мозгу, код старијих. Најбоље је за салате. Није препоручљиво за пржење.

kokos
кокос / Извор: Профимедиа

Екстра девичанско маслиново

За разлику од осталих врста маслиновог уља, екстра девичанско почиње да дими на знатно нижој температури, око 150 степени, што значи да није добро за пржење и печење изнад ове температуре. Најбоље је за динстање и кување на пари.

Авокадо

Има високу тачку димљења, као и неутралан укус, мада није хемијски обрађено као рецимо уље уљане репице. Цена је мало виша, али ако бисте да избегнете рафинисану храну, ово је сјајна алтернатива. Најбоље је за пржење.