БУКВАЛНО САСТРУЖЕ МАСНОЋУ са зидова црева - Намирница која подстиче пробаву и метаболизам
Начин живота који подразумева дуготрајно седењем и брзу храну сиромашну влакнима често изазива потешкоће са пробавом, због чега све већи број људи има проблема са “затвором“.
Као и код бројних тегоба, помоћ може доћи из природе. У питању је биљка која је најбољи савезник црева – псилијум љуспице.
Оне се у цревима понашају као чистачи, уклањајући све штетне супстанце из дебелог црева. Полисахаридне слузи којима обилује за себе вежу воду и имају способност повећања свог волумена и до 15 пута.
Ова биљка садржи липиде, незасићене масне киселине, влакна и много слузи, због чега се ствара ефект „подмазивања“ црева.
Дијетална влакна у биљци помажу формирању већег волумена и отпорна су на пробавне ензиме, тако да релативно лако пролазе кроз желудац до дебелог црева. Тамо задржавају воду, бубре и стимулишу перисталтику црева.
Како је најбоље користити псилијум љуспице?
Једну до три кафене кашичице псилијум љуспица размутитеи отопите у води, јогурту или блендираном соку и конзумирајте одмах због брзог претварања у желатинозну масу. Препоручује се да попијете и додатну чашу воде и појачати унос течности током дана.
Љуспице можете користити за прављење хлебова, а прах за прављење колача, тако што ћете љуспице, односно прах ставити у тесто.
Кориштење овог природног лека нема штетног утицаја на здравље, не уништава микрофлору и не ремети пробаву и рад црева. Може се узимати и дуже време без нежељених нуспојава.
Врло је делотворан и као помоћ при ублажавању хемороида и осталих проблема везаних за пробаву, а и помаже при регулисању повишеног холестерола. Ове љуспице се могу наћи и код нас у продавницама здраве хране.