ВЕОМА ЈЕ ЗДРАВА
Ваља је јести ШТО ЧЕШЋЕ - Црна чоколада регулише притисак, смањује холестерол делује противупално
Уместо разних слаткиша које конзумирате свакодневно, узмите неколико коцкица црне чоколаде.
Црна чоколада је богата минералима, попут гвожђа, магнезијума и цинка. Садржи и антиоксиданте флавоноиде који могу донети значајне здравствене предности.
Састав и предности:
Црна чоколада је направљена од какаа, које је богато минералима и антиоксидантима. У поређењу са млечном, садржи више какаа и мање шећера.
Главни антиоксиданти у црној чоколади су флаваноли и полифеноли, који помажу у неутралисању слободних радикала, чиме се смањује оксидативни стрес. Овај стрес може допринети развоју болести попут срчаних, дијабетеса, Паркинсонове и Алзхеимерове болест.
Здравствене предности црне чоколаде:
Смањење ризика од срчаних болести: Флаваноли у црној чоколади могу смањити крвни притисак и холестерол.
Регулација крвног притиска: Флаваноли стимулишу производњу азотног оксида, што шири крвне судове и побољшава циркулацију, смањујући притисак.
Смањење нивоа холестерола: Црна чоколада може повећати добар холестерол (ХДЛ), док не утиче на лош (ЛДЛ).
Противупални ефекти: Смањује хроничну упалу која може изазвати болести попут дијабетеса типа 2 и артритиса.
Побољшање инсулинске резистенције: Редовно конзумирање црне чоколаде може смањити ниво глукозе у крви и побољшати инсулинску осетљивост.
Побољшање функције мозга: Флаваноли могу побољшати неуропластицност и помоћи у превенцији неуродегенеративних болести.
Нутритивне вредности:
Црна чоколада са 70–85% какаа садржи:
604 кцал
7,87 г протеина
46,36 г угљених хидрата (11 г влакана, 24 г шећера)
230 мг магнезијума
12 мг гвожђа
Нежељени ефекти:
Иако црна чоколада садржи корисне антиоксиданте, богата је и шећерима и мастима, што је чини калоричном храном.
Конзумација треба бити умерења, посебно због високог садржаја засићених масти.
Препоручена количина:
Нутриционисти препоручују унос од 20-30 г црне чоколаде са минимум 70% какаа дневно како би се уживало у њеним здравим предностима.