Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Чак и неке ЗДРАВЕ намирнице треба ИЗБЕГАВАТИ! Ево ШТА је ДОЗВОЉЕНО ЈЕСТИ уколико имате ВИСОКУ ТЕМПЕРАТУРУ!

06.03.2021. 07:33
Пише:
Србија Данас
temperatura
температура / Извор: Профимедиа

Пажљиво бирајте како се храните у том периоду!

Уколико код кући имате болесника који има високу температуру, прво од чега можете почети како бисте му помогли да се што пре опорави је да му припремите одговарајућу храну која ће подстаћи брз опоравак. 

НА ИВИЦИ АНОРЕКСИЈЕ: Тамара Ђурић после порођаја ДРАСТИЧНО СМРШАЛА - фотка забринула све (ФОТО)

НА ИВИЦИ АНОРЕКСИЈЕ: Тамара Ђурић после порођаја ДРАСТИЧНО СМРШАЛА - фотка забринула све (ФОТО)

Приче жена које су ПОШТЕНО ОБРУКАЛЕ на чету: Слала сам мужу шкакљиве поруке, а када сам видела у коју групи, НИЈЕ МИ БИЛО ДОБРО

Приче жена које су ПОШТЕНО ОБРУКАЛЕ на чету: Слала сам мужу шкакљиве поруке, а када сам видела у коју групи, НИЈЕ МИ БИЛО ДОБРО

ОБРАТИ ПАЖЊУ! Ови СИМПТОМИ указују ДА ИМАШ висок ниво ШЕЋЕРА у КРВИ, мораш одмах реаговати!

ОБРАТИ ПАЖЊУ! Ови СИМПТОМИ указују ДА ИМАШ висок ниво ШЕЋЕРА у КРВИ, мораш одмах реаговати!

čovek meri temperaturu
човек мери температуру / Извор: Профимедиа/илустрација

Ево које намирнице су тада пожељне да се нађу на менију, уколико пацијент има температуру до 38 степени. 

  • Биљна храна је на првом месту, али добро термички обрађена, евентуално пасирана у виду каше. 
  • Свако зрело воће, било пресно било кувано као компот, пире, пекмез или џем.
  • Тесто је лако сварљива храна, нарочито ако је танко сечено или у облику таране. Исто важи и за макароне, гриз, пиринач, мајцену и зобене пахуљице. Све ово може да се припреми са водом или млеком.
  • Хлеб није шкодљив. Боље је давати бели и то препечен. Кекс је добра храна за сваког болесника са температуром, али колаче, нарочито ако су масни, треба избегавати. Могу се давати кохови и пудинзи од гриза, белог хлеба, пиринча и воћа, као и патишпањ. 
  • Чорбе и супе су корисне и добре, али морају бити без тешких зачина, незапржене и без масти.
  • Месо треба избегавати, али лако месо (пилеће, телеће, смуђ) и јаја могу се давати у ограниченој количини и припремљени на лак, дијеталан начин (без масти, без зачина). Прерађевине од меса и суво месо не смеју се давати.
  • Храна може да буде умерено слана и слатка, припремљена на уљу или бутеру. Довољна су три до четири оброка дневно.
  • Алкохол је забрањен. Пиће се даје у облику чисте воде, воћних сокова, благог чаја или теја. Важно је знати да вода иије забрањеиа, већ се, напротив, мора давати у довољној количини, јер треба надокнадити течност која се губи знојењем. Одрасли болесници могу да пију и мало праве кафе.

Болесници који имају преко 38°Ц могу јести:

  • Лаке чорбе без запршке и посне супе од поврћа и костију, са укуваним јајетом, танким резанцима и гризом.
  • Гриз, пиринач и тарану у млеку.
  • Од поврћа могу се дати: тиквице, сасвим млад грашак, врло млада боранија, шаргарепа, кромпир и спанаћ, али по могућности само пасирано у облику гушће чорбе или пиреа.
  • Јаја мекано кувана.
  • Хлеб само у малим количинама, до 300 г дневно, препечен. Кекс се добро подноси, а колачи лошије, те их треба избегавати.
  • Зрело воће је одлична и освежавајућа храна. Може се давати и пресно, као и компот, пире или џем.
  • Месо не треба давати докле год то лекар не одобри.
  • Храна може да буде умерено слана и слатка. Оброци треба да буду мањи, али чешћи, четири до шест пута дневно.

hrana
храна / Извор: Профимедиа

Алкохол је забрањен. Кафа се даје само по лекарском одобрењу Вода је потребна, често у већој количини, нарочито ако се болесници зноје. Уместо воде може се давати благ чај, воћни сокови, а понекад, према жељи болесника, кисела вода или сода-вода.

Ако температура траје дуже, дијету мора да одреди лекар посебно, према сваком случају.

Болесник мора лежати за све време трајања температуре. Ако температура траје 3 до 4 дана, лежање треба продужити за један дан; ако траје 4 до 7 дана, лежање треба да траје два дана дуже; ако се температура одржи преко 7 дана, дужину лежања мора одредити лекар. Устајање пре времена и нагао прелаз на нормалну исхрану могу да буду штетни или да у потпуности анулирају резултате дотадашњег опоравка.